Volledig scherm
Guram Kashia met de regenboogband om zijn arm. © ProShots

Kashia krijgt prijs voor dragen regenboogaanvoerdersband

Guram Kashia is in de prijzen gevallen. De oud-aanvoerder van Vitesse heeft van de UEFA de EqualGame Award gekregen.

Kashia krijgt de waarderingsband omdat hij vorig jaar oktober tijdens een competitiewedstrijd van Vitesse een aanvoerdersband in de kleuren van de regenboog droeg om aandacht te vragen voor diversiteit in het voetbal.

Quote

Guram verdient het om deze prijs te winnen.

Aleksander Ceferin, voorzitter UEFA

Naast Kashia hadden ook de andere aanvoerders van de teams in de eredivisie in het weekeinde van 14 en 15 oktober een regenboogaanvoerdersband om de arm. In het geval van Kashia leidde het tot extreem negatieve en vijandelijke reacties in zijn geboorteland Georgië. Sommige inwoners riepen op Kashia niet meer te selecteren voor de nationale ploeg. Kashia maakte duidelijk dat die opmerkingen hem niet raakten en dat hij geen spijt had van de dragen van de band.

,,Guram verdient het om deze prijs te winnen. Hij heeft een belangrijke rol op zich genomen door de LHBT-gemeenschap te ondersteunen. Ondanks de bedreigingen aan zijn adres, predikte hij tolerantie en acceptatie'', aldus Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA.

De EqualGame Award is een waarderingsprijs voor voetballers die als rolmodel hebben gediend in de strijd om gelijke rechten en diversiteit in het voetbal. Kashia, die inmiddels in de Verenigde Staten voetbalt, neemt de prijs eind augustus tijdens de loting van de groepsfase van de Champions League in ontvangst.

  1. Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Keisuke Honda: ‘Zijn discipline is super’
    Les van Vites

    Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Keisuke Honda: ‘Zijn discipline is super’

    ARNHEM - Vitesse staat bij de hervatting van de competitie onder hoogspanning. De Arnhemse club moet uit de crisis opstaan. Bij de eredivisionist zijn alle ogen gericht op de nieuweling Keisuke Honda. ,,We hebben een langzame Honda”, stelt oer-supporter Bjorn Courbois in De Les van Vites. ,,Hij gaat 40 kilometer per uur in de vijfde versnelling met de handrem er op. Maar hij kan wél voetballen.”