Koeman in de rust: ‘Als we de 2-1 maken, wordt het ook nog 2-2'

VIDEOBondscoach Ronald Koeman was niet tevreden over de eerste helft van Oranje, maar sprak zijn spelers in de rust wel moed in. ,,Ik heb gezegd dat als we de 2-1 zouden maken, dat het ook nog 2-2 zou worden. Dat is ook nog uitgekomen, maar ik moet ook wel toegeven dat we aan geluk geen gebrek hebben.”

Volledig scherm
© AP

Oranje stond vanavond al na twintig minuten op een 2-0 achterstand na goals van de Duitse aanvallers Timo Werner en Leroy Sané. Pas in de 85ste minuut viel de 2-1 van Quincy Promes en in de eerste minuut van de blessuretijd maakte Oranje-captain Virgil van Dijk de bevrijdende 2-2, waardoor Nederland zich als vierde land plaatste voor de Final Four van de Nations League in juni 2019. ,,Een geweldige prestatie natuurlijk. Dat had niemand verwacht toen we aan deze poule begonnen, maar het zegt heel veel over de ontwikkeling van dit talentvolle team in de laatste maanden. Het levert de KNVB wat geld op en wij krijgen er komende zomer twee mooie en waardevolle wedstrijden bij in Portugal.”

Koeman stuurde in de slotfase zijn aanvoerder Virgil van Dijk mee naar voren. Met succes, want de verdediger van Liverpool maakte de bevrijdende 2-2 voor Oranje. ,,Dat plan kwam van mijn assistenten Dwight Lodeweges en Kees van Wonderen. Zij hadden dat plan gemaakt toen we op 2-0 achter kwamen. Ik vond het in eerste instantie nog te vroeg, omdat we anders misschien 3-0 of 4-0 zouden verliezen, maar na de 2-1 vond ik het een uitstekend plan. Ik heb het briefje aan Kenny Tete gegeven en Virgil ging direct mee naar voren.”

‘Ontwikkeling gaat hard’

Koeman blikte na de laatste interland van dit jaar tevreden terug op zijn eerste maanden als bondscoach. ,,We zijn dit jaar in tien interlands enorm gegroeid als team”, zei Koeman. ,,We zijn nooit weggespeeld door goede tegenstanders. We hebben ook tegen de Duitsers gezien dat we ons nog op veel punten moeten verbeteren. We hebben een jonge ploeg, maar er zit duidelijk een stijgende lijn in. Je moet iedere wedstrijd weer top zijn, maar daar moet je in groeien. Vandaag ging het een stuk minder dan vrijdag tegen Frankrijk, maar uiteindelijk slepen we er wel het gewenste resultaat uit. Daar gaat het allemaal om in het voetbal, waar vanavond weer blijkt dat alles mogelijk is. We hebben veel jonge spelers, van wie een aantal voor het eerst in de Champions League spelen. Je ziet dat de ontwikkeling van die talenten daardoor enorm hard gaat. Daar profiteren we bij Oranje natuurlijk ook van.”

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Ronald Koeman geniet na de 2-2 van zijn aanvoerder Virgil van Dijk. © EPA