Volledig scherm
8 december 2014, Louis van Gaal en Ronald Koeman treffen elkaar als managers van Manchester United en Southampton. © REUTERS

Koeman jaagt in Minsk op Van Gaal, Cillessen naar top 3 aller tijden

Nederland speelt vanavond voor de tiende keer tegen Wit-Rusland. Aan de hand van de leukste feitjes en weetjes van statistiekenbureaus OPTA en Gracenote blikken we vooruit op de interland in Minsk.

Volledig scherm
© BSR Agency

• Historisch gezien heeft Nederland het goed gedaan tegen de opponent van vanavond. Van de negen keer dat de landen tegenover elkaar stonden, won Oranje zeven keer. Beide zeges van de Wit-Russen kwamen opvallend genoeg in thuisduels in een EK-kwalificatiereeks, in november van 2007 (2-1) en juni van 1995 (1-0). 

• De basiself van Oranje tegen Noord-Ierland stond voor de zesde keer samen aan de aftrap van een interland, een gedeeld record voor Nederland (ook zesmaal dezelfde basiself in 1974). Dat jaartal zal vandaag in ieder geval nog niet uit de geschiedenisboeken verdwijnen, Memphis Depay ontbreekt immers met een bovenbeenblessure.

• Wit-Rusland verloor de eerste vier wedstrijden en weet dat het directe kwalificatie voor het EK intussen kan vergeten, maar er is nog een andere route naar dat eindtoernooi. De ploeg van bondscoach Mikhail Markhel won namelijk zijn poule in groep D van de Nations League, zoals Nederland dat ook deed in groep A, en maakt dus nog altijd kans op plaatsing.

Volledig scherm
Jasper Cillessen tegen Noord-Ierland. © BSR Agency

• Misschien zou het goed zijn als Ronald Koeman Nathan Aké opstelt, of in ieder geval op een bepaald punt binnen de lijnen laat komen. In alle elf de wedstrijden waarin de centrale verdediger minuten maakte, verloor Oranje nog nooit (9x winst, 2x gelijk). Alleen Fernando Ricksen (12), Jonathan de Guzman (14), Tim de Cler (17) en Hedwiges Maduro (18) speelden meer interlands zonder ooit eentje te verliezen.

• Jasper Cillessen is hard op weg naar de top 3 aller tijden als het gaat om meest gespeelde interlands voor een keeper. Mocht hij vanavond tussen de palen staan komt hij op 54 caps op gelijke hoogte met Gejus van der Meulen. Alleen doelmannen Edwin van der Sar (130), Hans van Breukelen (73) en Maarten Stekelenburg (58) kwamen vaker uit voor Oranje.

• Nederland maakte vier goals in de laatste twee uitwedstrijden; nooit eerder wist Oranje minimaal vier keer te scoren in drie opeenvolgende uit-interlands.

• Wit-Rusland kwam niet tot scoren in de laatste vier wedstrijden op eigen bodem. De laatste keer dat het net werd gevonden was precies een jaar en één dag geleden, de 1-0 tegen Luxemburg (tevens de eindstand). Zet daar tegenover dat Nederland juist méér dan eens doel trof in de laatste zeven EK-kwalificatiewedstrijden en de verhoudingen zijn duidelijk.

Bekijk hieronder Voetbal op Vrijdag met Sjoerd Mossou en Hidde van Warmerdam over Oranje:

• Het Dinamo-stadion van Minsk blijkt echter een lastig te nemen vesting te zijn. In dit recent gerenoveerde stadion zijn de Wit-Russen ondertussen alweer zes duels ongeslagen sinds oktober 2012.

• Oranje wist dit kalenderjaar, net als in 2018, vier kwalificatiewedstrijden te winnen (V1). Het laatste jaar waarin de nationale ploeg meer kwalificatiezeges boekte was 2013 onder Louis van Gaal (5 voor het WK 2014). Koeman heeft nog drie wedstrijden om over zijn voorganger heen te gaan: tegen Wit-Rusland en volgende maand tegen Noord-Ierland en Estland.