Volledig scherm
© anp

Leeuwinnen na verlies in Noorwegen veroordeeld tot play-offs

Weg is de euforie bij de voetbalsters van Oranje. In Oslo werd met 2-1 verloren van Noorwegen. Directe plaatsing voor het WK loopt de regerend Europees kampioen mis. De play-offs in oktober en november moeten als reddingsboei fungeren.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Door Daniël Dwarswaard

Oranje begon dramatisch aan de 'wedstrijd van het jaar'. Nederland speelde ronduit paniekerig en dat leidde tot het slechtste begin denkbaar. Binnen zes (!) minuten stond de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman al met 0-2 achter. Twee keer na heel zwak verdedigen. Eerst scoorde Ingrid Engen, een minuut later was het Isabell Herlovsen die Sari van Veenendaal passeerde. De eerste twee tegengoals van deze kwalificatiereeks, maar direct heel dure.

Naarmate de tweede helft vorderde kwam Oranje iets beter in het spel, maar overtuigend was het absoluut niet. Wel maakte Vivianne Miedema na een half uur de aansluitingstreffer. Haar 51ste interlanddoelpunt alweer. De opdracht voor Nederland was daarna duidelijk: één doelpunt is genoeg voor rechtstreekse plaatsing voor het WK volgende zomer in Frankrijk.

Maar de tijd werd een steeds grotere tegenstander van Oranje. Maar belangrijker: het spel werd nooit verzorgd en rustig. De beste speelsters Miedema, Lieke Martens en Jackie Groenen lieten het niet zien. Groenen werd twintig minuten voor tijd gewisseld in de hoop dat Jill Roord Nederland de juiste aanvallende impuls kon geven.

Als laatste redmiddel dirigeerde Wiegman centrale verdediger Anouk Dekker naar voren als stormram. Tien minuten voor tijd kwam ook Lineth Beerensteyn nog als extra spits het veld in. Maar het gewenste effect bleef uit. Een enorme deceptie voor de ploeg waar het de laatste anderhalf jaar zo voor de wind ging na de winst van het Europees kampioenschap. Nu moet Oranje maar hopen dat het via de play-offs alsnog op het grootste podium kan komen. Daarvoor moet Nederland in het najaar wel twee rondes overleven.

De andere landen die zich voor de play-offs hebben geplaatst zijn Zwitserland, België en Denemarken. De loting is vrijdag.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde wedstrijd! Oranje verliest in Noorwegen en moet zich via de play-offs zien te plaatsen voor het WK van volgend jaar in Frankrijk.

90'

Drie minuten extra tijd. Gaat Oranje het nog redden?

84'

Kansje voor Noorwegen. Hansen dribbelt langs twee tegenstanders, maar schiet de bal tegen de rug van Dekker.

81'

Nog meer aanvallende impulsen voor Nederland. Lineth Beerensteyn komt erin voor Daniëlle van de Donk. De tijd begint te dringen, nog een kleine tien minuten voor minimaal één doelpunt!

75'

Roord legt de bal neer voor Spitse, die vanaf een meter of 20 meteen uithaalt. Een deel van de fans juicht al, maar de bal zit in de verkeerde kant van het net.

72'

Miedema komt net tekort om een voorzet van Van de Sande binnen te tikken. Een Noorse is eerder bij de bal.

Volledig scherm
© anp

70'

Eerste wissel bij Oranje: middenvelder Jackie Groenen gaat naar de kant voor aanvaller Jill Roord.

66'

Prima voorzet van Van Lunteren wordt door Van de Donk niet op waarde geschat. Ze raakt de bal helemaal verkeerd op het hoofd.

62'

Gele kaart voor Spitse, die op de hakken staat bij Utland.

59'

Al bijna een kwartier is het Noorse strafschopgebied omsingeld. De thuisploeg beet voor rust flink van zich af, maar komt nu nauwelijks onder de druk van Oranje vandaan.

55'

Nu gaat Bloodworth achter een vrije trap staan. Bal komt niet langs de muur.

Volledig scherm
© anp

54'

Hjelmseth tikt een pegel van Martens uit de bovenhoek. Nederland dringt aan.

49'

Oranje begint een stuk beter aan de tweede helft dan aan de eerste. Twee corners op rij leveren niets op.

Aftrap tweede helft

Nederland trapt af. Beide ploegen ongewijzigd.

Rust

Noorwegen - Nederland 2-1
Ondanks een dramatische start met twee Noorse doelpunten tussen de 5de en 7de minuut is directe plaatsing voor het WK nog niet uit het zicht. Miedema bracht de spanning na een halfuur terug waardoor Oranje (bij deze tussenstand) nog één doelpunt nodig heeft. Een punt volstaat vanavond voor deelname aan het WK van volgend jaar in Frankrijk.

Volledig scherm
© anp

41'

Vrije trap op een mooie plek voor Spitse. Ze krult de bal langs de muur, maar Hjelmseth zit er goed bij.

36'

Oef! Weer komt Nederland heel goed weg. Een geweldige uithaal van Maanum eindigt boven Van Veenendaal op de lat. De tweede keer dat Noorwegen het aluminium raakt.

33'

Bijna doet Oranje het Noorse kunstje na door in twee minuten twee keer te scoren, maar nu staat Hjelmseth een treffer van Miedema in de weg. De rebound is ook niet aan Martens besteed.

Volledig scherm
© anp
Belangrijk

31'

GOAL! 2-1 Nederland!

Miedema profiteert van een blunder achterin bij de Noren. Ze omspeelt de keepster en schuift rustig binnen. Haar 51ste interlanddoelpunt en veel belangrijker: het geloof bij Oranje is terug!

24'

Oranje ontsnapt aan 3-0 als de bal uit de kluts na een corner via de paal in de handen van Van Veenendaal stuitert. De Noren zijn levensgevaarlijk uit dode spelmomenten.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

De vermoedelijke opstelling van de Leeuwinnen.
Volledig scherm
De vermoedelijke opstelling van de Leeuwinnen. © AD Sportwereld

Oranje weigert vanmiddag op voorhand echter uit te gaan van een gelijkspel. ,,Er zit veel vertrouwen in het team. Daarom spelen we om te winnen'', kondigde middenveldster Sherida Spitse strijdlustig aan.

Oranje begon de WK-kwalificatie vorig jaar met een zwaarbevochten zege in blessuretijd op Noorwegen (1-0). Het nog ongeslagen Nederland staat nu na zeven duels op negentien punten, met een doelsaldo van 21-0. Noorwegen heeft achttien punten en een doelsaldo van 20-3. De nummer twee van de poule gaat de play-offs in.

De Nederlandse vrouwen kunnen zich voor de tweede keer plaatsen voor het WK. In 2015 in Canada strandde Oranje in de achtste finales.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.