Ronald Koeman legt een balletje dood op de training.
Volledig scherm
Ronald Koeman legt een balletje dood op de training. © Pim Ras Fotografie

Memphis jaagt op Koeman bij start EK-kwalificatie, Oranje op eerste eindtoernooi in jaren

Oranje wil een negatief record voorkomen, Wit-Rusland hoopt zich voor het eerst te kwalificeren voor een EK en Memphis jaagt op het doelpuntentotaal van de bondscoach. De openingswedstrijd voor de kwalificaties staat voor de deur en dít zijn de feiten.

Het wordt wel weer eens tijd

Het Nederlands elftal maakt zich op voor de eerste wedstrijd van 2019. Vanaf morgen begint de ploeg van Ronald Koeman in de Kuip aan de jacht op haar tiende deelname aan een Europees Kampioenschap. Nederland zou voor het eerst sinds 1972 kunnen ontbreken op achtereenvolgende EK’s en voor het eerst sinds de jaren 80 op drie eindtoernooien in successie.

Met dit elftal begon Oranje op 7 oktober 2017 in Minsk aan de laatste ontmoeting met Wit-Rusland. Eindstand: 1-3.
Volledig scherm
Met dit elftal begon Oranje op 7 oktober 2017 in Minsk aan de laatste ontmoeting met Wit-Rusland. Eindstand: 1-3. © EPA

Positief vooruitzicht

Veel vrees voor het duel van morgenavond hoeft er niet te zijn. Van alle acht ontmoetingen met de Wit-Russen werden er maar liefst zes gewonnen. Thuis is er zelfs een score van honderd procent. Het doelsaldo is 11-1 in “ons” voordeel. Dat ene Wit-Russische doelpunt werd gescoord in het laatste onderlinge duel in Rotterdam in oktober 2016, toen het Nederlands elftal met 4-1 won. In oktober 2017 vond de laatste ontmoeting tussen de twee landen plaats. Nederland won toen met 3-1 in Minsk.

Nederland verloor in de laatste negen interlands overigens alleen van Frankrijk, in de Nations League. Die wedstrijd eindigde in september vorig jaar in 2-1.

Met Ryan Babel ging Oranje in 2007 pijnlijk onderuit in Minsk. De huidig speler van Fulham is er 12 jaar later als enige nog steeds bij.
Volledig scherm
Met Ryan Babel ging Oranje in 2007 pijnlijk onderuit in Minsk. De huidig speler van Fulham is er 12 jaar later als enige nog steeds bij. © AFP

Zekerheidjes Memphis en De Ligt

Memphis Depay.
Volledig scherm
Memphis Depay. © BSR Agency

Twee spelers lijken morgenavond in elk geval zeker van een basisplaats. Matthijs de Ligt en Memphis Depay speelden tot dusverre elke wedstrijd onder Ronald Koeman. Samen met hun ploeggenoten willen zij thuis weer eens een overwinning boeken in een kwalificatieduel. De laatste twee thuiswedstrijden in de EK-kwalificatie gingen namelijk verloren tegen Turkije en IJsland. Daarvoor was Oranje liefst 52 (!) thuiswedstrijden ongeslagen.

Depay is bovendien op zoek naar een goal met een bijzonder randje. Hij is nog slechts één treffer verwijderd van het doelpuntentotaal (14) dat bondscoach Ronald Koeman als speler behaalde.

De tegenstander

Wit-Rusland is de laatste tijd voor zijn doen goed op dreef - het is al zes wedstrijden ongeslagen. Een zevende duel op rij zonder nederlaag zou een evenaring zijn van het eigen record uit 2010/2011. De laatste keer dat van Nederland werd gewonnen, dateert van november 2007. Rafael van der Vaart maakte toen de enige Nederlandse treffer in een pijnlijke 2-1 nederlaag.

Alexander Hleb (37) is morgen de meest ervaren speler op het wedstrijdformulier. De vedette kan Sergej Goerenko (80 interlands) - wie kent hem niet - evenaren als de nummer 2 op de ranglijst van Wit-Russische recordinternationals. Om recordinternational Aljaksandr Koeltsji (102 caps) te evenaren moet Gleb nog wel even door.

Alexander Hleb.
Volledig scherm
Alexander Hleb. © Getty Images