Volledig scherm
PREMIUM
© Marco De Swart

Opgepast: Van Bommel bijt wél van zich af

Wat kunnen we precies verwachten van de trainer Mark van Bommel (41) bij PSV? Hij is even ervaren als Phillip Cocu was bij zijn start in 2013. Ook hij zit niet vastgebakken aan het klassieke 4-3-3. Maar hij is wel uitgesprokener dan zijn voorganger. En meer politicus in zijn relaties met de pers.

Quote

Ik heb de bagage die nodig is om met het juiste gevoel aan deze uitdaging te beginnen

Mark van Bommel
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Door Maarten Wijffels

Waar te beginnen met een schets van de trainer Mark van Bommel? Hij denkt immers al zijn hele voetballeven als een coach. Hij was amper doorgebroken als middenvelder met snor in het betaald voetbal of hij had zijn eerste twee trainersdiploma’s al op zak.

Misschien dan toch die avond in het voorjaar van 2013. Van Bommel zat in de laatste maanden voor zijn pensioen als voetballer en ging in op het verzoek om thuis voor de buis samen de Champions League-wedstrijd AC Milan - FC Barcelona te kijken.

Hij leidde collega Sjoerd Mossou en mij een avond lang door een topper tussen twee van zijn voormalige clubs. Voorspelde hoe dingen zouden lopen, wat Milan zou doen om Lionel Messi te bespelen. Hij dacht hardop na over wissels waarmee de trainers een verschil zouden kunnen maken. En steeds was er dat oog voor detail. ,,Let er maar eens op hoe Messi onder druk ballen aanneemt’’, wees Van Bommel. ,,Bijna altijd is dat met de buitenkant van zijn linkervoet. Dat geeft hem net wat meer tijd in het spel.’’