Volledig scherm
Feest bij AZ na de 1-0 van Calvin Stengs. © BSR/Soccrates
2
EINDE
0
 • Calvin Stengs 40'
 • Guus Til 54'

Oppermachtig AZ bevestigt reputatie als Cupfighter

Cupfighter AZ heeft zich weer eens geplaatst voor de halve finales van het bekertoernooi. De Alkmaarders versloegen gisteren Vitesse (2-0) en zet een traditie voort. Vanaf 2015 behoorde het altijd tot de beste vier clubs van het toernooi.

Volledig scherm
Maher (l) in duel met Ødegaard. © BSR/Soccrates

Door Nik Kok

Met een ruime overwinning op FC Utrecht én de bekerwinst op Vitesse is AZ 2019 voortvarend begonnen. Niet gek dus dat de AZ-spelers er na de overwinning een feestje bouwden op het eigen veld. Hoe koud het gisteravond ook was in Alkmaar. 

En ze hopen dan morgen bij de loting toch vooral op een tegenstander van het kaliber van FC Twente of Willem II in die halve finale. Traditionele topclubs als Ajax en Feyenoord, die ook nog in de running zijn, zijn de Alkmaarders doorgaans minder goed gezind. De ploeg is er veel aan gelegen om de twee verloren finales van 2017 en 2018 goed te maken. De matige eerste seizoenshelft mag ook worden weggepoetst.

AZ en Vitesse staan ook in de eredivisie dicht bij elkaar en zijn elkaars concurrenten om de felbegeerde vierde plek waar ook FC Utrecht nog voor strijdt. Maar het minieme verschil van één punt op de ranglijst in het voordeel van Vitesse was vanavond niet goed te zien aan het spelbeeld van het kwartfinaleduel. 

In Alkmaar wilden blijkbaar niet erg veel supporters zich wagen aan glibberpartijen in de sneeuw op de drukke wegen. Ze zagen zo niet dat de thuisclub, de opponent vanaf het begin ver naar achteren drukte en de almaar ijsberende Vitesse-trainer Sloetsky veel kopzorgen bezorgde. Op het middenveld heersten het in een goede vorm verkerende duo Midtsjø en Maher en niet Ødegaard en Serero.

Het fraaie, felle aanvalsspel van AZ leidde voor rust al tot een vurig gewenst doelpunt. De noeste rechtsback Jonas Svensson, terug van een schorsing, kon de bal aan de achterlijn nog maar net binnen houden. Publiekslieveling Calvin Stengs, afgelopen weekend nog voor het eerst trefzeker na zijn rentree na zwaar blessureleed, profiteerde en maakte de openingstreffer. Vitesse verdediger Clarke-Salter, toch al niet erg op dreef in Alkmaar, ging na rust in de fout waarna Guus Til profiteerde en de 2-0 aantekende.

AZ permitteerde zich met de ruime voorsprong op zak nog een paar schoonheidsfoutjes in de laatste linie maar de zwakke Vitesse-spits Darfalou, voortijdig gewisseld, kon nimmer gevaar stichten. Het ontevreden vak Vitesse-supporters schreeuwde daarop van ‘voetballen, voetballen’.

De bij AZ na dit seizoen afscheid nemende trainer John van den Brom heeft zo nog een kans op het winnen van een hoofdprijs tijdens zijn lange dienstverband in Alkmaar. Hij proefde gisteren bovendien het zoet van de wraak. In 2017 was Vitesse nog de sterkste geweest in de finale tegen AZ.

Volledig scherm
Guus Til (r). © BSR/Soccrates
Volledig scherm
© AD Sportwereld
Volledig scherm
Calvin Stengs is Büttner gepasseerd. © BSR/Soccrates
 1. Van den Boomen redt punt voor De Graafschap tegen Jong FC Utrecht

  Van den Boomen redt punt voor De Graafschap tegen Jong FC Utrecht

  UTRECHT - De Graafschap begint vanavond (20.00 uur) zonder Gregor Breinburg en Toine van Huizen aan de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Trainer Mike Snoei geeft Roland Baas en Jasper van Heertum een basisplaats. De Doetinchemmers kunnen vanavond hun borst natmaken. Het Utrechtse beloftenteam, de afgelopen jaren steevast een kelderploeg in de eerste divisie, verrast dit seizoen. De talentenploeg staat op de zesde plek, met slechts twee punten achterstand op de Superboeren. Mis niets in het liveblog!
 2. NEC verslaat Jong PSV en boekt eindelijk weer zege in eerste divisie

  NEC verslaat Jong PSV en boekt eindelijk weer zege in eerste divisie

  NIJMEGEN - NEC treedt vanavond (aftrap 20.00 uur) tegen Jong PSV aan met drie nieuwe basiskrachten. Rens van Eijden speelt na ruim negen maanden weer een officieel duel bij de Nijmegenaren. De centrale verdediger kampte lange tijd met liesklachten. Ole Romeny en Jellert van Landschoot maken tegen de beloften uit Eindhoven eveneens hun rentree vanaf de eerste minuut. NEC wil de tweede periode in de eerste divisie succesvol van start gaan. Mis niets in het liveblog!