Volledig scherm
Feest bij AZ na de 1-0 van Calvin Stengs. © BSR/Soccrates
2
EINDE
0
  • Calvin Stengs 40'
  • Guus Til 54'

Oppermachtig AZ bevestigt reputatie als Cupfighter

Cupfighter AZ heeft zich weer eens geplaatst voor de halve finales van het bekertoernooi. De Alkmaarders versloegen gisteren Vitesse (2-0) en zet een traditie voort. Vanaf 2015 behoorde het altijd tot de beste vier clubs van het toernooi.

Volledig scherm
Maher (l) in duel met Ødegaard. © BSR/Soccrates

Door Nik Kok

Met een ruime overwinning op FC Utrecht én de bekerwinst op Vitesse is AZ 2019 voortvarend begonnen. Niet gek dus dat de AZ-spelers er na de overwinning een feestje bouwden op het eigen veld. Hoe koud het gisteravond ook was in Alkmaar. 

En ze hopen dan morgen bij de loting toch vooral op een tegenstander van het kaliber van FC Twente of Willem II in die halve finale. Traditionele topclubs als Ajax en Feyenoord, die ook nog in de running zijn, zijn de Alkmaarders doorgaans minder goed gezind. De ploeg is er veel aan gelegen om de twee verloren finales van 2017 en 2018 goed te maken. De matige eerste seizoenshelft mag ook worden weggepoetst.

AZ en Vitesse staan ook in de eredivisie dicht bij elkaar en zijn elkaars concurrenten om de felbegeerde vierde plek waar ook FC Utrecht nog voor strijdt. Maar het minieme verschil van één punt op de ranglijst in het voordeel van Vitesse was vanavond niet goed te zien aan het spelbeeld van het kwartfinaleduel. 

In Alkmaar wilden blijkbaar niet erg veel supporters zich wagen aan glibberpartijen in de sneeuw op de drukke wegen. Ze zagen zo niet dat de thuisclub, de opponent vanaf het begin ver naar achteren drukte en de almaar ijsberende Vitesse-trainer Sloetsky veel kopzorgen bezorgde. Op het middenveld heersten het in een goede vorm verkerende duo Midtsjø en Maher en niet Ødegaard en Serero.

Het fraaie, felle aanvalsspel van AZ leidde voor rust al tot een vurig gewenst doelpunt. De noeste rechtsback Jonas Svensson, terug van een schorsing, kon de bal aan de achterlijn nog maar net binnen houden. Publiekslieveling Calvin Stengs, afgelopen weekend nog voor het eerst trefzeker na zijn rentree na zwaar blessureleed, profiteerde en maakte de openingstreffer. Vitesse verdediger Clarke-Salter, toch al niet erg op dreef in Alkmaar, ging na rust in de fout waarna Guus Til profiteerde en de 2-0 aantekende.

AZ permitteerde zich met de ruime voorsprong op zak nog een paar schoonheidsfoutjes in de laatste linie maar de zwakke Vitesse-spits Darfalou, voortijdig gewisseld, kon nimmer gevaar stichten. Het ontevreden vak Vitesse-supporters schreeuwde daarop van ‘voetballen, voetballen’.

De bij AZ na dit seizoen afscheid nemende trainer John van den Brom heeft zo nog een kans op het winnen van een hoofdprijs tijdens zijn lange dienstverband in Alkmaar. Hij proefde gisteren bovendien het zoet van de wraak. In 2017 was Vitesse nog de sterkste geweest in de finale tegen AZ.

Volledig scherm
Guus Til (r). © BSR/Soccrates
Volledig scherm
© AD Sportwereld
Volledig scherm
Calvin Stengs is Büttner gepasseerd. © BSR/Soccrates
  1. Willem van Hanegem-special

    Willem van Hanegem-special

    Feyenoord-legende Willem van Hanegem wordt woensdag 75 jaar. AD Sportwereld viert dat met een schitterende special over de Kromme. Daarin onder meer een persoonlijke verhaal van verslaggever Sjoerd Mossou, een dubbelinterview tussen Willem van Hanegem en Johan Neeskens, herinneringen van onder anderen Hugo Borst en Henk Fraser, een uitgebreide terugblik op de Europa Cup-I-finale van 1970, uiteraard een groot interview met de jarige job zelf en veel en veel meer.