Volledig scherm
Sherida Spitse (rechts, twee keer) en Vivianne Miedema (links, ook twee keer) maakten de Nederlandse doelpunten. © BSR Agency

Oranje heeft EK-ticket bijna binnen na winst op Slovenië

2019 in stijl afgeslotenTegen Slovenië kreeg het Oranjejaar 2019 een afsluiter in stijl (4-1). De Leeuwinnen wonnen ook hun zesde wedstrijd in de EK-kwalificatie. Plaatsing voor het EK van 2021 in Engeland is nog slechts een formaliteit.

Door Daniël Dwarswaard

De wedstrijd tegen Slovenië was de twintigste en laatste interland van het memorabele voetbaljaar 2019 voor de Leeuwinnen. Memorabel natuurlijk vooral door het WK van afgelopen zomer in Frankrijk waar Oranje de grote verrassing werd. Het zilver, tijdens het tweede WK ooit voor de voetbalsters van Nederland, was een prestatie van formaat.

Volledig scherm
© BSR Agency

Maar 2019 was vooral in breder perspectief een belangrijk jaar voor de Leeuwinnen. Het jaar van de bevestiging, kun je makkelijk stellen. Zo eenvoudig was dat niet. De Europese titel in 2017 was een zegen voor het vrouwenvoetbal. Logisch, succes verkoopt. Maar dat feest had óók een keerzijde. Speelsters en coach werden BN’ers. Publiekelijk bezit om over te oordelen ook. Dat werd soms een worsteling; presteren voor het oog van pers en publiek dat (terecht) hoge verwachtingen heeft van het elftal.

Per saldo kun je concluderen dat het team daar goed mee is omgegaan. Met die WK-finale tegen de Verenigde Staten, het beloofde vrouwenvoetballand, als ultiem bewijs. De status die dat oplevert, zorgt weer voor een nieuwe dimensie: Oranje als wereldfactor. Tijdens deze kwalificatiereeks voor het aankomende EK van 2021 in Engeland wordt die status totaal niet getest. Daar is de tegenstand met landen als Rusland, Turkije. Slovenië en Estland simpelweg te zwak voor.

Compliment

Dat Oranje zo simpeltjes door deze poule wandelt, is tegelijkertijd ook een compliment waard. Geen spoortje twijfel is er dat ook het volgende grote toernooi wordt gehaald. Het vijfde eindtoernooi op een rij, cruciaal vanzelfsprekend voor de ontwikkeling en populariteit voor het vrouwenvoetbal in Nederland.

Volledig scherm
© BSR Agency

Ook Slovenië is uiteindelijk het slachtoffer. De eerste helft is de tegenstand nog stug en behoorlijk. Het levert zelfs een achterstand op als Kaja Erzen profiteert van een communicatiefout tussen Dominique Bloodworth en keeper Sari van Veenendaal. Twee rake strafschoppen van Sherida Spitse later is er niet veel meer aan de hand. Zeker als Vivianne Miedema doet wat ze altijd doet: scoren. En daarna nog een keer. Eerst met het hoofd, daarna als koelbloedig eindstation van een vlotte aanval.

Dus sluit Oranje het jaar 2019 in stijl af. Van de twintig wedstrijden gaan er uiteindelijk drie verloren. Los van de WK-finale nog twee oefenpotjes tegen Spanje en Polen. Wedstrijden waarin bondscoach Sarina Wiegman wat experimenteert met haar elftal.

Primeur

Een jaar vol trainingskampen, een WK en twintig wedstrijden zit erop. Pas over ruim honderd dagen komen de Leeuwinnen weer bij elkaar als de EK-kwalificatie (een formaliteit) verder gaat. Dan komen ook de Olympische Spelen in Tokio (eind juli) plots dichterbij. Weer zo’n primeur en een nieuwe ontdekking voor deze generatie voetbalsters.

Voorzichtig kijkt Wiegman naar de verdere toekomst door steeds wat jonge speelsters een kans te geven. Een must om ervoor te zorgen dat de selectie vooral in de breedte sterker wordt. Tegelijkertijd is het zo dat de bekende namen qua leeftijd ook nog járen mee kunnen. Met eerst de Olympische Spelen en daarna het EK dus als dé grote doelen. Het is gevoelsmatig nog ver weg. De komende maanden zal het voor de internationals draaien om presteren bij hun clubs. Tegen Slovenië kreeg het Oranjejaar 2019 een afsluiter in stijl.

Volledig scherm
© BSR Agency

Stand Groep A:
1. Nederland 6-18 (28-3)
2. Slovenië 5-6 (14-10)
3. Rusland 3-6 (5-2)
4. Kosovo 3-6 (4-6)
5. Estland 4-1 (1-13)
6. Turkije 5-1 (1-19)

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency