2
EINDE
2
  • Timo Werner 9'
  • Leroy Sané 19'
  • Quincy Promes 85'
  • Virgil van Dijk 90'

Oranje na sensationele comeback naar finaleronde Nations League

Met een sensationeel 2-2 gelijkspel kroonde Oranje zich tot winnaar in zijn Nations League-poule. Tegen de sterkere Duitsers toonde Nederland veerkracht en heilig geloof. 

Door Sjoerd Mossou

Lange tijd voelt de sfeer in Gelsenkirchen als een vrijblijvend, apathisch theekransje. Maar opeens is daar het euforische kabaal vanuit de oranjegekleurde hoek van de Veltins-Arena, na dik negentig minuten.

Aanvoerder Virgil van Dijk heeft van dichtbij de 2-2 binnengeschoten.

Het heeft iets onwerkelijks, de gelijkmaker valt uit het totale niets, op wéér een wonderlijke, memorabele interlandavond. Je verzint het haast niet: de winst van Oranje in de loodzware poule A in de Nations League, nota bene op een avond waarop het lange tijd wordt afgetroefd door de sterkere Duitsers.

Het bewijst maar weer: zelfs op een mindere avond heeft het nieuwe Nederlands elftal het geluk weer aan zijn zijde. Het nieuwe elan zit hem niet alleen in het spel zelf, maar ook in een vorm van heilig geloof, van onverzettelijkheid en veerkracht. Van teamgeest ook.

En ook deze keer pakt een zet van Koeman voortreffelijk uit, uitgeschreven op nota bene een klein papiertje, doorgegeven van speler naar speler. Het is de bondscoach die Van Dijk in de slotfase mee naar voren stuurt, gelovend in een nieuwe stunt in Gelsenkirchen, het moeizame spel tegen de Duitsers ten spijt.

Want twee keer in vier dagen op topniveau presteren blijkt domweg een brug te ver voor dit Oranje, na de zo bejubelde 2-0 zege op Frankrijk in de Kuip. Dat was de onvergetelijke wedstrijd waarin alles lukte, alles paste, alles feilloos werd uitgevoerd wat Koeman vooraf had bedacht.

OnsOranje on Twitter

TEAM! 🧡 #DUINED

Volledig scherm
Virgil van Dijk juicht na zijn late gelijkmaker. © AFP

Frisheid

Volledig scherm
© AP

Nu zie je dat die scherpte en frisheid ontbreekt. Verdedigers die net een metertje te veel ruimte geven. Middenvelders die steeds net niet op tijd druk op de bal krijgen, of die een fractie te laat de oplossing zien. Aanvallers bij wie de bal net te ver van de voet afspringt.

Dat heeft niet in de laatste plaats met tegenstander Duitsland te maken, nadrukkelijk opgefrist na de 3-0 van een maand geleden in Amsterdam. De verjongde ploeg van Joachim Löw speelt met veel meer variatie en lef dan de Fransen afgelopen vrijdag, tactisch perfect inspelend op de kracht en kwetsbaarheden van Oranje.

Veelzeggend is de moeite die Frenkie de Jong nu heeft om dominant te zijn in het spel van Nederland, scherp onder druk gezet door afwisselend Toni Kroos, Serge Gnabry of Joshua Kimmich, en vaak gedwongen de bal tussen zijn eigen verdedigers op te halen. Ook typerend: de acties van Memphis, die deze keer vaker mislukken dan slagen, waardoor zijn spel vanzelf iets lankmoedigs krijgt.

Maar zeker ook zonder bal oogt het Nederlands elftal kwetsbaar. Na amper tien minuten is het al raak, kort nadat Memphis voorin de bal heeft verloren, en Timo Werner wegloopt uit de rug van het duo Matthijs de Ligt/Virgil van Dijk. Prachtig schiet de aanvaller raak: 1-0.

Sané

De tweede Duitse goal valt al na negentien minuten, opnieuw na een loopactie in de rug van de Oranje-defensie, ingeleid door een prachtpass van Toni Kroos. De Ligt komt tekort om de bal te onderscheppen, Leroy Sané kapt simpel terug en schiet via het lichaam van Kenny Tete raak: 2-0.

Oranje richt zich wel op, in het laatste kwartier van de eerste helft krijgt het iets meer controle, maar verder dan een dreigend eigen doelpunt van Niklas Süle komt Nederland niet.

Na rust wordt het er bepaald niet gemakkelijker op. Duitsland heerst op het middenveld, Oranje oogt aanvallend lange tijd machteloos. Javairô Dilrosun mag invallen voor de geblesseerde Ryan Babel, maar wordt na 68 minuten weer naar de kant gehaald ten faveure van Luuk de Jong.

Het is een ultieme poging alsnog een resultaat te halen, maar het is toch echt Duitsland dat de betere kansen krijgt. Werner is twee keer dichtbij, een schot van Schulz wordt geblokt. Maar opeens is daar Promes die raak schiet uit de draai, na een lange, knappe aanval: 2-1.

Nog steeds lijkt de wedstrijd in ontnuchtering te eindigen, maar dan is daar Van Dijk, die het jaar van Oranjes wederopstanding compleet maakt: 2-2.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
Virgil van Dijk maakt de 2-2. © AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

    Eljero Elia schrijft open brief aan kampioen FC Twente

    Het kampioenschap heeft FC Twente uit alle hoeken van de voetbalwereld felicitaties opgeleverd. De opmerkelijkste huldeblijk kwam van een ‘oud-lid'. Eljero Elia, van 2007 tot 2009 twee seizoenen speler van de club uit Enschede, schreef een emotionele ‘brief’ op zijn instagram-account, waarin hij trots is speler van FC Twente te zijn geweest. ,,De steun van supporters kan spelers verder brengen, dat heb ik wel geleerd in Enschede.”