Volledig scherm
7 oktober 2017: Daryl Janmaat en Arjen Robben van het Nederlands elftal balen na de 1-1 van Wit-Rusland tijdens de WK kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. © ANP

Oranje weer eens favoriet tegen Wit-Rusland

Bondscoach Ronald Koeman belandt donderdag tijdens de interland van het Nederlands elftal tegen Wit-Rusland in een nieuwe situatie. ,,Nog nooit onder mijn leiding zijn we zwaar favoriet voor een wedstrijd geweest", beseft hij.

In het eerste jaar onder Koeman stuitte het Nederlands elftal in de Nations League op Frankrijk en Duitsland, de wereldkampioenen van 2018 en 2014. De opvolger van Dick Advocaat koos ook voor een stevig oefenprogramma met tegenstanders als Engeland, Portugal, Slowakije, Italië, Peru, Italië en België.

Oranje moest het balbezit onder Koeman geregeld aan de tegenstander laten. ,,Maar nu zullen we veel op hun helft spelen", verwacht de trainer van Oranje. ,,Wit-Rusland zal ons weinig ruimte geven. Op die situatie gaan we trainen.”

Volledig scherm
Alexander Hleb namens BATE Borisov in duel met Arsenal, zijn oude club. Rechts: Denis Suárez. © AFP

De 23-koppige selectie van bondscoach Igor Krioesjenko van Wit-Rusland telt maar liefst dertien dertigers. Alexander Hleb, met 37 jaar de oudste international, geniet de meeste bekendheid. De oud-voetballer van Arsenal en FC Barcelona speelt nu voor BATE Borisov in zijn geboorteland.

Wit-Rusland staat op de 78ste positie van de wereldranglijst. Vlak achter Oeganda en een plaats voor Canada. De landenploeg eindigde eind vorig jaar als eerste in groep twee van de laagste divisie van de Nations League, voor Luxemburg, Moldavië en San Marino. Oranje stuitte op 7 oktober 2017 voor het laatst op Wit-Rusland. Arjen Robben en Memphis Depay voorkwamen in de laatste zes minuten puntenverlies in de Borisov Arena (1-3).

Oranje begon in mineurstemming aan dat duel. Een paar uur voor de aftrap verpulverde Zweden, de concurrent van Nederland voor de tweede plaats in de poule van de WK-kwalificatie, Luxemburg met 8-0. Een jaar eerder won het Nederlands elftal de laatste thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland met 4-1, met dank aan doelpunten van Quincy Promes (2), Davy Klaassen en Vincent Janssen.