Volledig scherm
PREMIUM
Serdar Gözübüyük © BSR/Soccrates

‘Overruled worden voelt voor velen niet prettig’

Wéér ging het na het voetbalweekend over de VAR. Hoe kon Serdar Gözübüyük tijdens Ajax-Heerenveen (4-4) een zuivere strafschop negeren, ook na het zien van de beelden? Over de psychologie rond de scheidsrechter, nu de videoreferee meekijkt.

Volledig scherm
Het veelbesproken moment met Kostas Lamprou en Sam Lammers. © Stanley Gontha

Door Daniël Dwarswaard

Die eeuwige discussies over de arbitrage in de eredivisie zouden toch voor een groot deel verstommen met de invoering van de videoscheidsrechter? Nou, vergeet het maar. Er wordt gevoelsmatig op maandagochtend meer dan ooit gekeuveld over de beslissingen op zaterdag en zondag. Met als meest recente voorbeeld de beslissing van Serdar Gözübüyük om Heerenveen geen strafschop te geven, nadat Ajax-keeper Kostas Lamprou spits Sam Lammers omver had gebeukt. Ook niet toen VAR van dienst Dennis Higler hem wilde behoeden voor een foute beslissing.

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond vertelde op tv direct dat Gözübüyük fout zat. Terwijl de arbiter zelf bij zijn standpunt bleef: niks aan de hand. Althans: niet zwaar genoeg voor een penalty. Durfde hij niet, was hij te trots of vond Gözübüyük het echt geen strafschop?

  1. Willem van Hanegem-special

    Willem van Hanegem-special

    Feyenoord-legende Willem van Hanegem wordt woensdag 75 jaar. AD Sportwereld viert dat met een schitterende special over de Kromme. Daarin onder meer een persoonlijke verhaal van verslaggever Sjoerd Mossou, een dubbelinterview tussen Willem van Hanegem en Johan Neeskens, herinneringen van onder anderen Hugo Borst en Henk Fraser, een uitgebreide terugblik op de Europa Cup-I-finale van 1970, uiteraard een groot interview met de jarige job zelf en veel en veel meer.