Volledig scherm
Spelers van Oranje maakten dinsdag een statement tegen racisme. © KNVB

Profclubs leggen wedstrijd één minuut stil tegen racisme

Komend weekendBij elke wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal wordt komend weekeinde één minuut niet gevoetbald. Dat voorstel heeft de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie richting alle clubs gedaan. De eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie willen daarmee aandacht vragen voor racisme.

Quote

Door een statement te maken in het veld geven we vanuit het voetbal een duidelijk signaal dat genoeg écht genoeg is

Eredivisie CV

Het is de bedoeling dat het statement direct na het eerste fluitsignaal gemaakt wordt. Terwijl de spelers stil blijven staan, zal op het scorebord in de stadions de tekst ‘Racisme? Dan voetballen we niet’ verschijnen. ,,Door een statement te maken in het veld geven we vanuit het voetbal een duidelijk signaal dat genoeg écht genoeg is. Daarnaast heeft dit impact op zowel voetballiefhebbers als niet-voetballiefhebbers", luidt de onderbouwing van het verzoek richting clubs. 

Aan het einde van de eerste helft zal wel een minuut extra tijd worden gerekend. ,,We begrijpen dat alle negentig minuten in een wedstrijd van belang zijn, waardoor we de KNVB hebben verzocht om aan het eind van de eerste helft minimaal één minuut speeltijd toe te voegen om het gemis van de eerste minuut te compenseren.”

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het statement ligt bij de clubs zelf. ,,Daarom willen wij jullie vriendelijk verzoeken om de teammanagers en spelers duidelijk van tevoren in te lichten over de actie. Wij rekenen op ieders medewerking.”

Aanleiding

Volledig scherm
Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong. © BSR Agency

Aanleiding voor het statement is de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior waarin Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door de aanhang van de thuisploeg. 

Excelsior kondigde voor de thuiswedstrijd tegen FC Volendam ook al een actie aan. De Rotterdamse club vraagt zijn fans in de achttiende minuut een rode kaart in de lucht te houden. Op alle stoeltjes in het stadion wordt een kaart met de tekst ‘Geef racisme de rode kaart’ neergelegd.

Oranje maakte gisteren voor en tijdens het EK-kwalificatieduel met Estland ook al een statement. 's Middags vormden alle spelers een kring, waarna Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong na de 1-0 van Wijnaldum samen voor de camera ook nog een statement maakten.