FOX Sports on Twitter

💬 | Ahmad Mendes Moreira is boos en teleurgesteld dat dit nog steeds moet gebeuren... "Dat doet me gewoon heel erg veel pijn." #dboexc https://t.co/Y9kvkog0CZ

Racistisch bejegende Mendes Moreira haalt gram op Den Bosch-fans

VideoFC Den Bosch – Excelsior (3-3)  is vanmiddag tijdelijk stilgelegd. Scheidsrechter Laurens Gerrets legde het duel in de Keuken Kampioen Divisie na 28 minuten stil omdat Excelsior-spits Ahmad Mendes Moreira zich racistisch bejegend voelde door de aanhang van de thuisclub.

Een deel van de aanhang had het vanmiddag op de Nederlands Guinese speler van Excelsior voorzien. Zo werden er Sinterklaasliedjes gezongen en ‘kraaiengeluiden’ gemaakt. Er was op de beelden van FOX Sports zelfs een supporter van FC Den Bosch te zien die de Hitlergroet bracht in de richting van Moreira. De aanvaller van Excelsior raakte door alle beledigingen in zijn richting hevig geëmotioneerd. Moreira moest door zijn ploeggenoten tot bedaren worden gebracht.

Bekijk hier de samenvatting van FC Den Bosch - Excelsior (Premium).

Voor scheidsrechter Gerrets was de maat na 28 minuten vol. ,,Ik kreeg het bericht dat de nummer 18 van Excelsior emotioneel was’’, aldus de scheidsrechter bij FOX Sports. ,,Ik wilde hem in bescherming nemen, maar hij was voor mij niet bereikbaar. Het stopte daarna niet. Ik heb daarop besloten de wedstrijd stil te leggen.’’

Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira wordt tot bedaren gebracht door ploeggenoot Joel Zwarts. © BSR Agency

FC Den Bosch is eerder in het nieuws geweest wegens racistisch gedrag van een klein deel van de fans. In 2013 gingen de beelden van AZ-aanvaller Jozy Altidore, die in De Vliert tijdens een bekerwedstrijd begeleid werd door oerwoudgeluiden, de wereld over. De Amerikaanse international reageerde rustig. ,,Deze mensen hebben een probleem en hebben daarbij hulp nodig. Ik zal voor ze bidden”, zei Altidore destijds.

De clubspeaker van de Brabantse eerstedivisionist sprak direct na het incident tegen Excelsior uit dat het niet om racistische geluiden ging, maar dat het zou gaan om geluiden om de tegenstander angst in te boezemen. Direct hierna zong de fanatieke aanhang ‘Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet’ en werd een spandoek met ‘I love Zwarte Piet’ getoond.

Moreira haalt zijn gram

Op het moment dat beide ploegen naar binnen gingen stond het 1-1 door goals van Rai Vloet (0-1) en Ruben Rodriguez (1-1). Na de hervatting haalde Mendes Moreira zijn gram op zijn belagers. De getergde aanvaller zorgde vlak voor rust voor de 1-2.

FC Den Bosch kwam in het begin van de tweede helft op gelijke hoogte toen Thomas Oude Kotte ten koste van een strafschop Oussama Bouyaghlafen onderurt haalde. Vanaf elf meter schoot Mats Deijl de 2-2 binnen.

Excelsior kwam in de 66ste minuut opnieuw op voorsprong toen Stijn Meijer op aangeven van Thomas Verhaar de 2-3 binnen tikte. Vlak voor tijd redde Rodriguez met zijn tweede goal van de middag een punt voor Den Bosch.

Rodriguez wilde na afloop niet ingaan op het incident voor rust. ,,Daar wil ik het liever niet over hebben’’, sprak de schutter. ,,We zijn tegen racisme. Voor de rest wil ik er niet te veel over zegen.’’

Ook de trainer van FC Den Bosch, Erik van der Ven, wilde er niets over zeggen. ,,De club heeft een statement naar buiten gebracht,’’ sprak de coach. ,,Daar sta ik achter.’’

FC Den Bosch – Excelsior 3-3
15. Vloet 0-1, 18. Rodrigues 1-1, 44. Mendes Moreira 1-2, 50. Deijl (strafschop) 2-2, 66. Meijer 2-2, 83. Rodrigues 3-3.
Toeschouwers: 3178. Scheidsrechter: Gerrets. Gele kaarten: Bruins, Mendes Moreira, Matthys (Excelsior), Meerveld, Verbeek (FC Den Bosch).

Volledig scherm
Danny Verbeek probeert het publiek te kalmeren. © BSR Agency
Volledig scherm
Scheidsrechter Laurens Gerrets overlegt met de coaches Ricardo Moniz en Erik van der Ven. © BSR Agency
Volledig scherm
Veelzeggend spandoek van de aanhang van Den Bosch. © BSR Agency