Ronald Koeman vorig jaar met zijn toen nog vaste kracht Daley Blind, die nu is weggevallen met een hartprobleem.
Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Koeman vorig jaar met zijn toen nog vaste kracht Daley Blind, die nu is weggevallen met een hartprobleem. © Pim Ras Fotografie

Ronald Koeman start EK-jaar vol vraagtekens

Kopzorgen bij OranjeLangdurige blessures bij twee spit­sen. Een routinier met een hartprobleem. De eerste keeper op de wip en twijfels rond nog enkele internationals. Het EK-jaar 2020 kent geen vlekkeloze start voor bondscoach Ronald Koeman.

Jasper Cillessen is zijn plaats kwijt bij Valencia.
Volledig scherm
Jasper Cillessen is zijn plaats kwijt bij Valencia. © BSR Agency

Door Maarten Wijffels

Toen Ronald Koeman half november afscheid nam van het succesvolle interlandjaar 2019, keek hij ook al even vooruit. Naar 2020. Er is op weg naar het EK wat te kiezen, was de boodschap van de bondscoach. ,,En op sommige posities zal ik de keus voor een EK-selectie met 23 namen wellicht zo lang mogelijk open laten’’, gaf hij aan.

Dat was toen een opmerking met een positieve lading. Ingegeven door onder meer de stormachtige ontwikkeling van jonge spitsen in het kielzog van de onbetwiste aanvalsleider Memphis Depay. Inmiddels is duidelijk dat Koeman inderdaad zaken lang open zal laten. Maar dan niet zozeer uit concurrentieoverwegingen, maar noodgedwongen. Want het EK-jaar 2020 is voor hem en voor Oranje bepaald niet vlekkeloos gestart.