Volledig scherm
Arne Slot © BSR Agency

Slot ziet patroon in nederlagen van AZ

AZ likt vrijdagmiddag nog de wonden na de derde nederlaag in de laatste zes wedstrijden. Afgelopen woensdag was er de plotselinge bekeruitschakeling tegen NAC (3-1) en dat noopte AZ-trainer Arne Slot om vrijdagochtend niet een gebruikelijke analyse te delen met de tegenstander van het weekeinde maar eerst eens naar de ploeg zelf te kijken. Want Slot constateerde een patroon tijdens de laatste twee nederlagen die de nummer van de eredivisie leed.

 ,,We mogen onze verdedigers niet meer in de steek laten. Er moeten meer mensen van ons in de zestien staan, want een goal die we tegen kregen tegen Willem II was identiek aan die van NAC. Hoe dat komt is nu de grote vraag? Misschien komt het door het aanzien van de tegenstander. Dat we denken: we creëren straks wel weer een aanval waaruit we kunnen scoren.”

Volledig scherm
Marco Bizot © BSR Agency

Tegelijkertijd relativeert Slot de nederlaag ook. ,,Ik zie nog steeds de ene na de andere vlot lopende aanval bij ons. Daar ligt het niet aan. In de eerste seizoenshelft hebben we juist ontzettend weinig tegendoelpunten tegen gekregen en dat kwam dan niet omdat Marco Bizot zes keer per wedstrijd die bal uit de kruising haalde. Dat komt omdat we met z’n allen verdedigden. Eén van de voornaamste redenen dat we zo hoog staan in de eredivisie is omdat mijn spelers het hardst werken van alle spelers in de eredivisie”, legt de trainer uit. ,,Dat blijkt wel uit de cijfers die we tot onze beschikking hebben. Ik heb ze ook gezegd dat ze moeten voorkomen om een jojo te worden: tegen Heerenveen juist heel goed meeverdedigen, tegen NAC weer niet.”

Slot vindt AZ een grote prijs heeft moeten betalen voor de bekernederlaag. ,,Uitgeschakeld worden in de beker doet heel erg pijn. Zeker als je al in de kwartfinale staat.”

Stengs en Boadu

Volledig scherm
Myron Boadu © BSR Agency

Tussen het analyseren van de eigen fouten door, moet Slot ook de steeds maar weer sluimerende belangstelling voor zijn spelers zien te managen. Met name Calvin Stengs en Myron Boadu zijn in trek bij andere club. ,,Ik ben voortduren in gesprek met mijn spelers. Dan gaat het ook over transferperikelen en hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan. In de winterstop is dat een onderwerp van gesprek geweest. Tegelijkertijd is het ook een compliment dat onze spelers blijkbaar zo in trek zijn bij grote club. Dan doen ze blijkbaar toch iets goed.”

Vorige week ging Arne Slot nog in op de vraag of een stap naar de traditionele topdrie een verbetering is (Premium).

AZ speelt morgen tegen het geplaagde FC Twente zonder Ron Vlaar, maar wel weer met Owen Wijndal. Beide verdedigers ontbraken in de wedstrijd tegen NAC. Tegen NAC koos Slot voor Jordy Clasie als vervanger van Vlaar. Ook Ramon Leeuwin is een optie.

Bekijk hier de nieuwste aflevering van Voetbal op Vrijdag: