Volledig scherm
Calvin Stengs © BSR Agency
3
EINDE
0
  • Guus Til 7'
  • Nils Röseler 22'
  • Mats Seuntjens 61'

Soevereine zegereeks van AZ duurt voort

Het soevereine AZ blijft maar winnen in de eredivisie. Zaterdagavond hoefde het zich weinig in te spannen om VVV te verslaan (3-0), in de eerste seizoenshelft nog een geduchte tegenstander in de subtop.

Door Nik Kok

Maar alles is anders in de tweede seizoenshelft waar de Alkmaarders nu al vijf competitiewedstrijden laten zien dat het een geduchte concurrent van Feyenoord is voor de derde plaats. Ook omdat de recente uitslagen van AZ er niet om liegen: 3-0, 2-0, 5-0, 3-0 en dus weer 3-0.

Ook weer incasseerde de defensie zaterdagavond geen treffer. Nu kon de laatste tijd toch in vorm zijnde VVV-spits Peniel Mlapa aan banden worden gelegd. In Alkmaar klopt momenteel alles, AZ speelt bij vlagen bijzonder goed met veel zelfvertrouwen.

Symptomatisch was wat dat betreft de eerste goal van de avond van Guus Til. De jonge aanvoerder die een seizoenshelft lang met zijn eigen vorm worstelde, kreeg een minieme kans maar haalde de trekker over zonder na te denken. Dat betekende alweer zijn derde treffer in twee wedstrijden.

Oussama Idrissi en vooral Calvin Stengs stonden aan de basis van de tweede treffer die al vroeg in de wedstrijd een einde maakte aan de ambities van het ploeterende VVV. De stift van Stengs was aangeraakt door verdediger Nils Röseler waardoor hij de treffer officieel van statistiekenbureau Opta op zijn naam kreeg. De VVV-defensie, waar aanvoerder Danny Post noodgedwongen in het centrum van de verdediging moest spelen, maakte sowieso een weinig zekere indruk.

AZ permitteerde zich in het vervolg van de wedstrijd freewheelend uit te spelen maar niet zonder dat het aan het publiek nog enkele fraaie technische hoogstandjes voor kon schotelen. Zo was de treffer van Mats Seuntjens (die daarmee een persoonlijk seizoenrecord behaalde) in de tweede helft daar een goed voorbeeld van. De 3-0 bleek de eindstand. Ook omdat VVV-keeper Lars Unnerstall een monsterscore voorkwam.

Het goed gemutste AZ kijkt nu handenwrijvend uit naar de komende weken waarin het ook nog de halve finales van de beker tegen Willem II speelt. Feyenoord moet morgen in Groningen proberen om het verschil tussen hen en AZ op vijf punten te houden.

Volledig scherm
© AD Sportwereld