Als de laatste twee speelrondes worden omgedraaid dan sluit Ajax af met een uitwedstrijd tegen De Graafschap. Net als in 2016 toen de Amsterdammers de titel uit handen gaven op de Vijverberg.
Volledig scherm
Als de laatste twee speelrondes worden omgedraaid dan sluit Ajax af met een uitwedstrijd tegen De Graafschap. Net als in 2016 toen de Amsterdammers de titel uit handen gaven op de Vijverberg. © foto’s pim ras

Speelschema op de schop: Dit zijn de gevolgen

In Zeist zijn de eredivisieclubs vandaag bijeengekomen. Ze gooien het slot van de eredivisie om. Het helpt Ajax in de aanloop naar de halve finale van de Champions League, maar de drastische maatregel heeft grote gevolgen.

Door Wietse Dijkstra

Het belang van het Nederlands voetbal?

Dat Ajax het goed doet in Europa is in het belang van het Nederlands voetbal. Maar dat PSV het komend seizoen goed doet in de Champions League natuurlijk ook. Dat laatste kon wel eens iets lastiger worden door de plannen van de KNVB. Als PSV namelijk tweede wordt, begint het al op 23 juli aan de tweede voorronde van de Champions League. Best kans dat de spelers dan toch iets minder goed uitgerust aan de aftrap staan. PSV had de internationals, die nog in actie komen in de Nations League en de Gold Cup, na 12 mei vrij willen geven. Maar dat kan natuurlijk niet als er nog competitieverplichtingen zijn op 15 mei. Voordeel: het scheelt maar twee dagen.

Voor PSV kan het plan van de KNVB nadelig uitpakken.
Volledig scherm
Voor PSV kan het plan van de KNVB nadelig uitpakken. © BSR Agency

Competitievervalsing

Het omdraaien van de laatste speelrondes werkt competitievervalsing in de hand. Voor FC Utrecht maakt het bijvoorbeeld nogal wat uit of Ajax – aanvankelijk de tegenstander op de laatste speeldag – al kampioen is of niet. Ook een wedstrijd als Emmen – FC Groningen krijgt mogelijk een heel andere lading nu die op de laatste speeldag wordt afgewerkt. Grote kans dat één van die twee teams dan nergens meer voor voetbalt.

Kampioenswedstrijd weer bij De Graafschap

Sjaak Swart zal het ongetwijfeld een goed idee vinden dat de KNVB Ajax extra rust gunt voor het duel met Tottenham Hotspur. Maar nu Ajax op de slotdag uit moet tegen De Graafschap, de club die in 2016 het Ajax van Frank de Boer van de titel hield. Zit Mister Ajax daar nu op te wachten?

Frank de Boer baalt na de deceptie tegen de Graafschap in 2016.
Volledig scherm
Frank de Boer baalt na de deceptie tegen de Graafschap in 2016. © Pim Ras Fotografie

De nummers 16 en 17 later op vakantie

Wat als een stunt van De Graafschap uitblijft en de club in de strijd om lijfsbehoud wordt veroordeeld tot de play-offs? In dat geval moeten de Achterhoekers hun vakantie waarschijnlijk uitstellen. De play-offs zouden op 16 mei beginnen, maar nu is de competitie dus een dag daarvoor pas afgelopen. Wanneer de play-offs worden afgewerkt is nog onbekend.

Ook overwerk voor de subtop

Als de eredivisie pas op 15 mei is afgelopen, wacht ook de subtop overwerk. De nummers 4 tot met 8 (nu AZ, FC Utrecht, Vitesse en Heracles) beginnen dan later aan de play-offs voor Europees voetbal. En de winnaar van die play-offs begint al heel vroeg in de zomer aan de voorronden voor de Europa League.

Organisatorisch gedoe

Voor clubs en gemeentes levert het verplaatsen van een complete speelronde flink wat organisatorisch gedoe op. Dat wordt bij de politie flink schuiven met dienstenroosters. Om over de agenda’s van al die supporters maar te zwijgen.