John Guidetti en Graziano Pelle.
Volledig scherm
John Guidetti en Graziano Pelle. © Pim Ras en Pics United

Topaankoop Feyenoord zit zelden in de helikopter

Open DagEen bekend ritueel tijdens de Open Dag van Feyenoord is de presentatie van de nieuwe aanwinsten die per helikopter de Kuip binnen vliegen. Vanmiddag stapten Luciano Narsingh, Liam Kelly, Nick Marsman en trainer Jaap Stam uit. Voor de fans die een zwaar seizoen vrezen; er is hoop. Het afgelopen decennium werden topaankopen vrijwel altijd ná de Open Dag gecontracteerd. Een overzicht.   

1. Graziano Pellè (2012)

In 2012 landt een leger aanwinsten per helikopter in de Kuip. Onder anderen Ruud Vormer, John Goossens, Daryl Janmaat, Harmeet Singh en Lex Immers worden door Het Legioen met applaus onthaald. Dé aanwinst van deze zomer zou Graziano Pellè worden. De Italiaan komt vlak voor het sluiten van de markt op huurbasis over van Parma. De lange spits stijgt, zoals bekend, in Rotterdam boven zichzelf uit. In twee seizoenen produceert hij 50 competitietreffers waarna Pellè naar Southampton vertrekt. 

Graziano Pelle met Jean-Paul Boëtius.
Volledig scherm
Graziano Pelle met Jean-Paul Boëtius. © Pim Ras Fotografie

2. Karim El Ahmadi (2014)

Net als bij de transfer van Pellè weet Feyenoord twee jaar later vlak voor het verstrijken van de deadline een speler te contracteren. Ditmaal gaat het om Karim El Ahmadi. De Rotterdammers betalen Aston Villa zo’n 700.000 euro voor de destijds 28-jarige middenvelder. Het blijkt een gouden greep. In zijn vier seizoenen bij Feyenoord groeit de Marokkaan uit tot sterkhouder op het middenveld. Hij verovert vier prijzen met de Rotterdammers, waaronder de landstitel en twee KNVB-bekers.

Karim El Ahmadi en Giovanni van Bronckhorst met de KNVB-beker in 2018.
Volledig scherm
Karim El Ahmadi en Giovanni van Bronckhorst met de KNVB-beker in 2018. © Pim Ras Fotografie

3. John Guidetti (2011)

Onder anderen Guyon Fernandez, Jordy Clasie, Miquel Nelom en de nieuwe trainer Ronald Koeman stappen in 2011 uit de heli. Feyenoord heeft dan nog behoefte aan spits. Martin van Geel besluit eind augustus zijn geld te zetten op de dan 19-jarige John Guidetti. De Zweed komt er niet aan te pas bij Manchester City en mag op huurbasis elders ervaring opdoen. Het is een behoorlijke gok, aangezien Guidetti het nog nergens heeft bewezen. De transfer pakt bijzonder goed uit. De ijverige spits scoort twintig keer, waaronder een hattrick tegen Ajax, en groeit uit tot cultheld. 

Feyenoord wint met 4-2 van Ajax en John Guidetti maakt er drie.
Volledig scherm
Feyenoord wint met 4-2 van Ajax en John Guidetti maakt er drie. © Cor Vos

4. Eljero Elia (2015)

Dé aanwinst van 2015 stapt dat jaar wél uit de helikopter. Onder een oorverdovend applaus klimt Dirk Kuyt met een grote glimlach uit de cabine. Een andere belangrijke nieuwkomer moet dan nog arriveren: Eljero Elia. De linksbuiten maakt indruk in de Kuip, verovert de landstitel en vertrekt na twee seizoenen naar İstanbul Başakşehir. Hij wilde deze zomer terugkomen naar Rotterdam, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren.  

Eljero Elia op het bordes met de schaal in 2017.
Volledig scherm
Eljero Elia op het bordes met de schaal in 2017. © Pim Ras Fotografie

5. Steven Berghuis (2016)

Uit de helikopter stappen in 2015 Nicolai Jørgensen, Brad Jones en Justin Bijlow. Feyenoord was destijds al enige tijd geïnteresseerd in Steven Berghuis, maar zijn toenmalige club Watford gaat niet zo makkelijk overstag. Uiteindelijk komt het tot een huurovereenkomst. Berghuis bewijst zich in de Kuip, wordt een jaar later definitief vastgelegd en levert in 2017 een belangrijke bijdrage aan de landstitel. Het is nog maar zeer de vraag of Berghuis komend seizoen ook het shirt van Feyenoord draagt.

Bekijk hier beelden van de Open Dag van Feyenoord:

Steven Berghuis haalt uit, Kik Pierie deinst terug.
Volledig scherm
Steven Berghuis haalt uit, Kik Pierie deinst terug. © Pim Ras fOTOGRAFIE
De landing van de helikopter in de Kuip dit jaar.
Volledig scherm
De landing van de helikopter in de Kuip dit jaar. © ANP
Liam Kelly.
Volledig scherm
Liam Kelly. © BSR Agency
Luciano Narsingh.
Volledig scherm
Luciano Narsingh. © BSR Agency
Nick Marsman.
Volledig scherm
Nick Marsman. © BSR Agency
Jaap Stam.
Volledig scherm
Jaap Stam. © BSR Agency
  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”