Volledig scherm
De familie Derks houdt met honden de wacht bij het sportcomplex van Achilles ‘29. © Joop Verstraaten

Update: sfeer bij Achilles’29 steeds grimmiger, familie Derks reageert

De sfeer rond Achilles ‘29 in Groesbeek wordt steeds grimmiger. De club is na een uit de hand gelopen conflict niet meer welkom op zijn complex, dat nu zelfs met honden bewaakt wordt door de familie Derks. De voormalige bestuurders zijn eigenaar van de grond.

Achilles ‘29, landelijk bekend geworden door de documentaire Voetbal is Oorlog, leeft in onmin met de de familie Derks. Deze familie runde de club sinds mensenheugenis: Harrie Derks was lange tijd voorzitter, zijn zus Elrie bestuurslid en broer Frans technisch directeur en assistent-trainer. Maar onder de leiding van de Derks-familie, die van Achilles ‘29 een profclub wilde maken, ging het compleet mis. Gevolg: strafpunten en miljoenenschulden.

De rol van de familie Derks is dan ook uitgespeeld, maar de mensen die het jarenlang voor het zeggen hebben bij de club hebben nog wel een troef in handen: sportcomplex De Heikant staat op hun grond.

Vrijwilligers van Achilles ‘29 stuitten donderdagavond op weg naar het clubhuis op drie leden van de familie Derks en twee honden met twee begeleiders. De familie trachtte op die manier ongewenst bezoek te weren.

Donderdag is een vaste clubavond waar mensen in de kantine een pilsje komen drinken. Het clubhuis is nog van Achilles. ,,Het schrikt mensen af”, zegt voorzitter Pjotr van der Horst. Hij noemt het gedrag van de familie Derks ‘intimiderend en provocerend’. ,,Het wordt steeds grimmiger.”

Om te voorkomen dat er nog langer kan worden gevoetbald op De Heikant werden eerder deze week al grote stukken kunstgras uit het hoofdveld gesneden en werden de lichtmasten onklaar gemaakt. Ook zijn er rond het terrein nieuwe hekken geplaatst om de toegang af te sluiten. De familie Derks, in een slepend conflict met Achilles’29 verwikkeld, heeft het complex tot verboden terrein verklaard.

Update, zaterdag 16 november:

In een reactie aan deze krant heeft de familie Derks het volgende  laten weten: ,,Toen in de loop van die dag opnieuw alle sloten en hekken rond ons terrein vernield waren door provocerende leden, hebben wij hiervan meteen melding gedaan bij de politie. De politie is niet gekomen. Met hen is telefonisch besproken dat het inzetten van eigen bewaking met honden op dat moment de beste oplossing was. Wij hebben dit advies opgevolgd. De situatie van die middag maakte dat noodzakelijk.”