Pol van Boekel was na Fortuna-Heerenveen opnieuw onderwerp van gesprek.
Volledig scherm
Pol van Boekel was na Fortuna-Heerenveen opnieuw onderwerp van gesprek. © BSR Agency

Van Boekel na terugtrekken 'duizend procent' strafschop: 'Wilde niet weer eigenwijs zijn’

Twee weken nadat hij tijdens de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV tot twee keer toe het advies van videoscheidsrechter Danny Makkelie in de wind sloeg, was Pol van Boekel opnieuw onderwerp van gesprek. De scheidsrechter uit Vierlingsbeek kende in de slotfase van Fortuna Sittard-Heerenveen (2-4) een penalty toe aan de thuisploeg, maar besloot deze na het raadplegen van de VAR plots in te trekken.

Daniel Høegh leek vlak voor tijd een duidelijke overtreding te maken op Fortuna-spits Andrija Novakovich. Van Boekel wees naar de stip, gaf geel aan de verdediger van Heerenveen, maar werd vervolgens door de VAR naar het scherm geroepen.

De verwachting was dat Høegh mogelijk rood zou krijgen, maar tot veler verbazing trok hij de penalty in, en daarmee de kans voor Fortuna om de spanning terug in de wedstrijd brengen.

,,De videoscheidsrechter vroeg me om naar het scherm te kijken omdat hij het geen strafschop vond”, legde Van Boekel uit bij FOX Sports. ,,Ik heb het moment vanuit meerdere hoeken bekeken en vond het erg lastig. Toch zag ik dat Novakovich de voet van Høegh raakt in plaats van andersom. Daarom heb ik besloten de penalty in te trekken en een vrije trap te geven in het voordeel van Heerenveen.”

De kritiek die hij kreeg nadat hij bij FC Utrecht-PSV (2-2) juist het advies van de VAR in de wind sloeg, speelde daarbij volgens Van Boekel wel een rol. ,,Je wil ook niet eigenwijs zijn en weer bij je beslissing blijven. dat speelt allemaal mee. Het is misschien voer voor een psycholoog. Het is een beetje een mindfuck om bij dat scherm te staan.”

Van Boekel dacht met het intrekken van de penalty de juiste beslissing te hebben genomen, maar begon na de reacties van de analytici op tv toch te twijfelen. ,,Mensen met veel kennis van zaken die op hoog niveau gevoetbald hebben zijn het blijkbaar niet met me eens. Het was ook een heel lastig moment en het levert veel discussie op. Dat is helaas inherrent aan ons vak.”

Hofland: Duizend procent penalty

Fortuna-trainer Kevin Hofland had geen goed woord over voor de beslissing van Van Boekel. ,,Dit was een duizend procent penalty”, zei de trainer, die de zieke Rene Eijer verving als hoofdverantwoordelijke.

,,Hij wordt gewoon van zijn sokken gelopen. Ik stond op grote afstand, maar kon het duidelijk zien. Dacht dat het om een rode kaart gaat. Als dit geen penalty is, dan snap ik het ook niet meer.”