Volledig scherm
John van den Brom. © ANP Pro Shots

Van den Brom: Die achtste plek, dat kan gewoon niet

In een crisissituatie werkt AZ toe naar de volgende competitiewedstrijd van morgenavond tegen Fortuna Sittard. 

Door Nik Kok

Vorige week werd thuis met 2-0 verloren van Willem II. De nederlaag dreunde lang na bij de club. Ook bij trainer John van den Brom die met AZ nu op de achtste plaats staat.

Quote

Willem II creëerde nauwelijks kansen en scoorde wel twee keer.

John van den Brom

,,Die achtste plek, dat kan gewoon niet”, zegt hij. AZ kan overigens vanavond nog een plekje stijgen als VVV verliest van Feyenoord. ,,Maar ook die zevende plek is niet iets wat we nastreven bij deze club.” 

Toch wil Van den Brom niet spreken van een crisissituatie bij de club die vorig seizoen nog zo knap derde eindigde. ,,We hebben na de wedstrijd tegen Willem II lang gesproken met elkaar, dat klopt. Maar dan wordt daar direct een crisisberaad van gemaakt. Daar moet ik een beetje om lachen. Het is normaal dat je na zo’n verloren wedstrijd lang met elkaar napraat lijkt me.”

Vlaar inzetbaar

 AZ kan weer beschikken over Ron Vlaar. Coach John van den Brom liet weten dat de verdediger de groepstraining heeft hervat. Vlaar kon wegens een blessure een paar weken niet meedoen. Of hij in Limburg basisspeler is, liet Van den Brom in het midden.

Een dag na het debacle bekeek Van den Brom de statistieken van het duel. ,,Daarin viel het me op dat we 34 keer in het zestienmetergebied van Willem II waren geweest. We hebben ook zestien kansen gehad. Jeetje mina, als je dan niet scoort dan is dat ongelofelijk. Willem II creëerde nauwelijks kansen en scoorde wel twee keer. Voor mij is het pas crisis als we ook geen kansen meer creëren. Eens moet die bal goed vallen. Aan de data die ik binnenkrijg zie ik niet zoveel anders. Maar het is ook een gevoel natuurlijk. Dat is nu anders.”

Eind oktober kende AZ ook al een kortstondige crisis toen er drie keer op rij werd verloren (van Ajax, FC Utrecht en Heerenveen). AZ richtte zich toen op met kleine overwinningen op De Graafschap en ADO Den Haag maar voor een vast verblijf in de subtop is meer nodig dan dat.

Tegen Willem II viel ook andermaal de zwakke verdediging van de Alkmaarders op. In de eerste veertien wedstrijden vorig seizoen, toen Stijn Wuytens nog fit was en altijd meespeelde, kreeg AZ vijftien doelpunten tegen. Dat zijn er nu zeven meer.

De club lijkt behoefte te hebben aan een goede centrale verdediger omdat geen enkele centrale verdediger dit seizoen goed bevallen is. Over een tussentijdse aanwinst in de winterstop wilde Van den Brom niks zeggen. ,,Het is nu niet het goede moment om daar nu over uit te weiden”, zegt hij.

Volledig scherm
Stijn Wuytens. © ANP Pro Shots

Wel is er morgen tegen Fortuna een verandering in de basisopstelling te verwachten. AZ trainde anders dan anders, vrijwel de hele week besloten om tegen de verrassende nieuwkomer op het hoogste niveau Fortuna Sittard goed voor de dag te komen.