Van Marwijk in de bres voor Van Bommel: ‘Hij is veel minder schuldig dan De Jong’

VideoNiet Mark van Bommel is hoofdverantwoordelijk voor de beroerde eerste seizoenshelft van PSV, maar technisch manager John de Jong. Dat stelde Bert van Marwijk vanavond bij het Ziggo-programma Rondo. ,,Hij is, en dat meen ik echt, een heel goede trainer die dingen ongelooflijk snel ziet.”

,,In mijn ogen is hij (Mark van Bommel, red.) veel minder schuldig dan de technisch manager (John de Jong, red.). Als trainer ben je afhankelijk van het aankoopbeleid, een coach kan nooit al die spelers bekijken”, stelt de oud-bondscoach, die in dienst was van PSV als adviseur toen Van Bommel de scepter zwaaide.

,,Mark heeft echt met de vuist op tafel geslagen over een paar spelers. Maar ja, die zijn niet gehaald of die konden niet worden gehaald. Je moet kunnen vertrouwen op de scouting. Mark is medeverantwoordelijk, maar niet hoofdverantwoordelijk. De selectie is scheef en te groot, vind ik. Volgens mij heeft John de Jong dat zelf ook gezegd. Mark miste bijvoorbeeld een verbindingsspeler, maar die zat gewoon niet in de selectie. Hij heeft zelf genoegen namen aangedragen, maar het gebeurde niet of het kon niet”, zegt Van Marwijk. 

Quote

Mark heeft de fout gemaakt door te zeggen dat de selectie beter was dan die van het seizoen ervoor. Hij deed dat om de club en de spelers te beschermen.

Bert van Marwijk

Houding

Wel erkent de Deventenaar dat zijn schoonzoon een andere houding aan had moeten nemen. ,,Wij kunnen heel goed dingen tegen elkaar zeggen en ik heb nog nooit ruzie met hem daarover gekregen. Ik stelde hem vooral vragen en een paar keer heb ik gezegd: dit zou ik zo doen. Ook heb ik hem bijvoorbeeld aangesproken op de manier zoals hij langs het veld stond.”

Desalniettemin ziet Van Marwijk veel potentie in de jonge oefenmeester. ,,Mark heeft veel dingen goed opgepikt. Hij is, en dat meen ik echt, een heel goede trainer die ongelooflijk snel dingen ziet en die naar het veld kan vertalen. Alleen: er komen nog veel andere dingen bij kijken. Daarin is hij weleens tekort geschoten.”

Volledig scherm
Mark van Bommel in gesprek met Bert van Marwijk. © EPA

Beginnersfout

Volgens Van Marwijk wordt er te licht gedacht over het vertrek van enkele steunpilaren. ,,Het gemis van De Jong wordt onderschat, maar ook het vertrek van Lozano en Angeliño. Dat zijn misschien veertig goals en dertig assists. Dat ben je allemaal kwijt. Mark heeft toen de fout gemaakt door te zeggen dat de selectie beter was dan die van het seizoen ervoor. Hij deed dat om de club en de spelers te beschermen.” Een beginnersfout, meent Van Marwijk. ,,Dat had hij gewoon niet moeten zeggen. En dat weet-ie ook.”

De selectie van PSV zou volgens Van Marwijk nog altijd treuren om het noodgedwongen vertrek van de coach. ,,De spelers vinden het verschrikkelijk dat hij is ontslagen. Ze bellen en appen hem nog iedere dag.”  

Bekijk hieronder de volledige aflevering van Rondo.

Volledig scherm
Bert van Marwijk bij Rondo. © Ziggo Sport