Volledig scherm
Danny Buijs en Adrie Poldervaart (l), hier tijdens Barendrecht - Kozakken Boys, staan volgend seizoen weer tegenover elkaar. Maar dan in de eredivisie. © Marcel van Dorst

Vers trainersbloed in de eredivisie

De eredivisie begint het komende seizoen met zeven trainers die hun debuut maken op het hoogste niveau in Nederland. En daar zitten flink wat verrassende namen tussen.

Door Wietse Dijkstra

Excelsior

Volledig scherm
Adrie Poldervaart. © Mischa Keemink 2018

Adrie Poldervaart (47)
‘Fysio wordt trainer.’ Zo’n verhaal gaat er zelfs in het buitenland goed in. Dat Poldervaart geen verleden heeft als profvoetballer maakt de keuze van Excelsior opvallend. Maar een beginner is hij natuurlijk niet. Poldervaart, die onlangs is geslaagd voor de cursus Coach Betaald Voetbal, heeft naam gemaakt in het amateurvoetbal. Tot afgelopen seizoen had hij tweededivisionist Barendrecht onder zijn hoede. Als trainer van Zwaluwen Vlaardingen won hij eerder al de Rinus Michels Award.

FC Groningen

Danny Buijs (35)
Ook Buijs(foto), die tegelijkertijd met Poldervaart het hoogste trainersdiploma haalde, maakt de overstap van de amateurs naar de eredivisie. De oud-speler van onder meer Feyenoord en FC Groningen heeft indruk gemaakt als trainer van Kozakken Boys in de tweede divisie en krijgt nu de kans om te laten zien dat hij het ook op het hoogste niveau kan. Is voormalig publiekslieveling bij FC Groningen, dus enig krediet heeft hij alvast.

SC Heerenveen

Jan Olde Riekerink (55)

Volledig scherm
Jan Olde Riekerink . © ANP

Trainer met een interessante cv. Olde Riekerink heeft in binnen- en buitenland een schat aan ervaring opgedaan in tal van functies. Zo was hij onder meer jeugdtrainer bij Ajax, hoofdtrainer van Emmen en Gent, assistent bij Porto, hoofd opleidingen en trainer van Galatasaray. In de eredivisie werkte hij gek genoeg echter nog nooit. De wens om dat ooit te doen, gaat voor de ex-speler van Sparta, FC Dordrecht en Telstar eindelijk in vervulling.

Heracles

Volledig scherm
Frank Wormuth. © Heracles Almelo

Frank Wormuth (57)
Jonge moderne Duitse trainers als Domenico Tedesco (Schalke 04) en Julian Nagelsmann (Hoffenheim) maken naam in de Bundesliga. Dat Heracles de man die deze nieuwlichters heeft opgeleid nu in huis heeft gehaald, belooft wat. Wormuth, ex-prof bij SC Freiburg en Hertha BSC, was de afgelopen tien jaar hoofd van de trainersopleiding van de Duitse voetbalbond DFB. Combineerde die functie jarenlang met het coachen van Duitsland onder-20. Was ook al hoofdtrainer in de Tweede en Derde Bundesliga en assistent van Joachim Löw bij Fenerbahce.

Vitesse

Volledig scherm
Leonid Sloetski. © Pro Shots

Leonid Sloetski (47)
Met een Russische clubeigenaar is het niet zo heel raar dat er komend seizoen bij Vitesse een Rus op de bank zit. Maar dat Sloetski de eerste Russische trainer in de eredivisie wordt, is natuurlijk best verrassend. Tot voor kort het tactisch brein van CSKA Moskou, waarmee hij drie keer de landstitel veroverde. In zijn laatste jaar deed hij de nationale ploeg van Rusland, die hij leidde naar het EK van 2016, er net zo makkelijk nog even bij. Was vorig jaar bij Hull City snel vertrokken. Had daardoor alle tijd om zich voor te bereiden op zijn volgende klus bij Vitesse.

Fortuna Sittard

Volledig scherm
Rene Eijer. © Pro Shots

René Eijer (55)
Sunday Oliseh, Claudio Braga, Kevin Hofland. Aan verrassende trainersnamen de laatste jaren geen gebrek bij Fortuna Sittard, dat met de keuze voor Eijer opnieuw opzien baart. De ex-prof van Sparta, VVV en Vitesse moet de Limburgers samen met Hofland in de eredivisie zien te houden. Kan niet bogen op ervaring op het hoogste niveau. Eijer, die vermoedelijk volgende week zal worden gepresenteerd, was afgelopen seizoen trainer van tweedeklasser Limburgia. Heel veel meer ervaring als hoofdtrainer heeft hij niet.

Emmen

Volledig scherm
Dick Lukkien. © ANP

Dick Lukkien (46)
Geen nieuw gezicht in Emmen. Wel in de eredivisie. De ex-speler van Veendam werkte na zijn actieve loopbaan als trainer jarenlang in de luwte. Lukkien was assistent bij Veendam en FC Groningen voordat Emmen hem twee jaar geleden de kans gaf om op eigen benen te staan. Dat bleek een gouden greep want de club uit Drenthe promoveerde met de nuchtere Winschoter aan het roer voor het eerst in de historie naar de eredivisie. Lukkien mag nu laten zien wat hij op het hoogste niveau kan.