Volledig scherm
© ANP Sport
0
EINDE
3
  • Ryan Babel 32'
  • Ryan Gravenberch 76'
  • Dušan Tadic 85'

Vitesse is een lichtgewicht voor Ajax

ARNHEM - De kater is groot, de missie is mislukt. Vitesse rest nog maar één levenslijn naar de Europa League. Na de kansloze uitschakeling in de kwartfinale van de KNVB-beker moet de blik vol op de competitie. Ajax heeft de droom van de Arnhemse club wreed verstoord.

Een aandoenlijk, maar machteloos gevecht in GelreDome betekende gisteravond het eindstation van cupfighter Vitesse. Het verdict van Ajax luidde 0-3. Er was niets op aan te merken.

Voor Vitesse was dat zuur. Wekenlang had de kraker tegen de Amsterdamse club op het netvlies gestaan. Iedereen in het Arnhemse kamp was doordrongen van het belang van de kwartfinale. Iedereen wist dat er buiten prestige ook gewoon keiharde miljoenen op het spel stonden. De beker was immers hét ticket voor de groepsfase van de Europa League. Voor een subtopper in Nederland het hoogste podium.

Geen ruimte voor heroïsche voetbalavond

Maar Ajax gaf in GelreDome geen ruimte voor heroïsche voetbalavond, laat staan een surprise. Ook zonder de sterren Quincy Promes, David Neres en international Joël Veltman had het Amsterdamse ensemble op de glijbaan van Gelderland een technisch surplus. Coach Erik ten Hag kon zelfs Daley Blind en Hakim Ziyech, terug na blessureleed, speeltijd gunnen. Ongenaakbaar, onvermurwbaar en onaangedaan slalomde de topfavoriet door de kwartfinale.

,,We hebben passie getoond, maar zijn gewoon afgetroefd op kwaliteit”, oordeelde Vitesse-coach Edward Sturing na afloop. ,,Dat doet wel pijn, ja. Maar dat zijn nu eenmaal de krachtsverhoudingen in Nederland. Om Ajax te verslaan moesten wij top zijn. Dat waren we niet.”

Mokerslag

De 0-3 daalde bij Vitesse in met de vaart van een mokerslag. Daarbij kwam ook nog de rode kaart van Tim Matavz, diep in de tweede helft. De Sloveen kreeg voor commentaar op de leiding na een strafschop via de video-scheidsrechter (VAR) zijn tweede gele prent.

,,Er was frustratie”, stelde aanvoerder Bryan Linssen van Vitesse. ,,Wij hadden voor rust een strafschop moeten krijgen. Bij een hoekschop. Waar was de VAR? Die sliep. Vorig jaar hadden wij tegen Heerenveen een moment. Daar werd shirtje getrokken en we kregen een strafschop tegen. Nu is het gewoon judo. Ajax hoeft de duels blijkbaar niet netjes aan te gaan bij corners.”

Het penaltymoment was slechts een schermutseling in de bekerconfrontatie. Ook zonder tempo maakte Ajax het schrijnende verschil in klasse in Nederland duidelijk. Pijnlijk was wel dat Vitesse juist met eigen wapens werd verslagen. Sturing koos op voorhand voor een loopgravenoorlog. Daarbij moest Ajax bezwijken onder de omschakeling. Maar juist een klassieke counter werd de Arnhemse eredivisionist noodlottig. Balverlies bij een verre inworp van Bryan Linssen leverde na een half uur in vier stations een Amsterdamse goal op.

Via Dusan Tadic, Donny van de Beek en Lassina Traoré kwam Ryan Babel vrij. De international was een ijskoude killer: 0-1.

Oordeel Sturing

,,Daar hadden we op het middenveld twee momenten om in te grijpen”, oordeelde Sturing over het halfslachtig verdedigen van Julian Lelieveld en Armando Obispo. ,,Dan maar een overtreding. Daar betalen we de rekening voor naïviteit.”

Vitesse moest na rust komen. Mogelijkheden waren er wel voor de Arnhemse equipe. Maar geen kansen. Op wilskracht zorgden Danilho Doekhi, Nouha Dicko, Matus Bero en Linssen voor gevaar.

Daley Blind maakt zijn rentree.
Volledig scherm
Daley Blind maakt zijn rentree. © BSR Agency

Ajax was koel in de afwerking. Na 75 minuten gooide Ryan Gravenberch de boel in GelreDome in het slot. Hij was het eindstation van een uitgespeelde aanval. Dusan Tadic schoot vervolgens de 0-3 binnen uit een strafschop. Matavz zat al boos en teleurgesteld in de kleedkamer.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency