Volledig scherm
Johnatan Opoku zet op het kunstgras van De Koel een sliding in. Daniel Hoegh en Heerenveen-keeper Warner Hahn proberen hem af te stoppen. © Joep Leenen

Voorstel topclubs brengt 'eredivisie 2.0' zonder kunstgras dichtbij

Een nieuwe eredivisie zonder kunstgras komt eindelijk dichterbij. De topclubs Ajax, PSV en Feyenoord hebben een concreet voorstel op tafel gelegd om het ‘Europese’ televisiegeld per 2021 revolutionair anders te verdelen.

Door Sjoerd Mossou

Minimaal tien procent van de inkomsten die Nederlandse clubs uit de Champions League en Europa League halen, moeten in dat plan voortaan terugvloeien naar alle overige clubs in de eredivisie. In een succesvol seizoen als het huidige zou dat al snel een extra pot van zo’n tien miljoen euro betekenen.

Quote

Het kan nu snel gaan, ik ben positief gestemd

Jan de Jong, Directeur Feyenoord

In ruil daarvoor willen de topclubs af van al het kunstgras in de eredivisie. Ook willen ze een nieuwe competitieopzet, om zo het aantal duels onder weerstand te vergroten, zeer waarschijnlijk met play-offs, mogelijk met zestien in plaats van de huidige achttien clubs. De exacte invulling van die opzet is nog onderwerp van studie. Daarnaast willen Ajax en PSV hun beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie kunnen behouden.

,,Het kan nu heel snel gaan, ik ben heel positief gestemd’’, zegt onder andere Jan de Jong van Feyenoord, een geluid dat bij meer clubs uit verschillende geledingen is te horen. De laatste maanden is veel winst geboekt door een onafhankelijk Engels bureau dat door de Eredivisie CV is ingeschakeld. Het plan komt al medio november in stemming. De bedoeling is om de ‘eredivisie 2.0’ per 2021 te laten starten.

Een speciaal fonds moet worden ingericht om ook gepromoveerde clubs op natuurgras te laten spelen. Het beladen kunstgrasdossier ligt al lang op tafel, en kreeg in augustus vorig jaar nieuwe lading, mede dankzij een pamflet in deze krant, ondertekend door vrijwel de gehele top van het Nederlandse voetbal.

Poll

De eredivisie moet terug van achttien naar zestien clubs

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
27784 stemmen

Probleem was lange tijd dat alle clubs vanuit een ander particulier belang naar de eredivisie kijken. Financieel werd er nooit consensus bereikt over herverdeling van de 'binnenlandse' Fox Sports-deal, waardoor de kunstgrasclubs vasthielden aan hun huidige ondergrond, en een nieuwe competitieopzet evenmin van de grond kwam.

In mei kwamen de topclubs daarom met hun voorstel om het almaar groeiende ‘Europese’ televisiegeld meer solidair te gaan verdelen. Oorspronkelijk was er veel scepsis over deze 'veranderagenda' bij clubs aan de onderkant eredivisie, maar het draagvlak is de afgelopen maanden fors gegroeid. De komende weken moeten de details en exacte voorwaarden nader worden uitgewerkt.   

Volledig scherm
Ajax en PSV willen vaart zetten achter de 'eredivisie 2.0' © ANP Pro Shots
Volledig scherm
Feyenoord-directeur Jan de Jong. © Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
Gaat Heracles straks het kunstgras inruilen voor echte sprieten? © ANP Pro Shots