Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge.
Volledig scherm
Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge. © BELGA

Voorzitter Club Brugge: BeNeliga komt er binnen drie seizoenen

VITESSE BIJ OVERLEGBRUGGE Volgens Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe komt er binnen drie seizoenen een BeNeliga voor acht Belgische en tien Nederlandse voetbalclubs. Dat zegt hij in de Franse kwaliteitskrant Le Monde.

Deze week is er opnieuw overleg. 

Eind mei vond er al topoverleg plaats. Van Nederlandse zijde waren toen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht present. België werd vertegenwoordigd door Anderlecht, Club, Standard en RC Genk. Bedoeling is dat de nieuwe competitie tien Nederlandse en acht Belgische clubs zou tellen.

,,België is een klein voetballand met beperkte budgetten”, zegt Verhaeghe. ,,Graag zouden we het eerste land worden na de vijf grote competities (België staat momenteel achtste op de UEFA-ranking, red.). Maar om in deze wereld te kunnen uitblinken, moeten we efficiënter en economischer omspringen met ons geld. Daarom zijn we samen met Nederland een competitie aan het uitwerken die het verschil met de ‘big five’ (Spanje, Italië, Engeland, Frankrijk en Duitsland, red.) moet verkleinen. Een competitie die een markt opent met 28 miljoen consumenten. Deze week staat er een nieuwe vergadering gepland. Het kan snel gaan. Als de BeNeliga er volgend seizoen niet komt, gebeurt dat zeker in de twee volgende seizoenen.”

Michel Verschueren lanceerde het idee van een BeNeliga al in de jaren ’90. In 2013 pleitte toenmalig Standard-voorzitter Roland Duchâtelet opnieuw voor het idee, uit een rondvraag toen bleek slechts één Nederlandse club pro.