Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS.
Volledig scherm
Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS. © ANP Kippa

VVCS heeft vragen aan KNVB, FC Twente wil met jurist en FBO om tafel

CompetitieplannenDe KNVB wil doorvoetballen, dat is de conclusie na de conference calls van vandaag met clubs uit de eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. Daarvoor ligt een conceptplan klaar, uiteraard onder voorbehoud en volledig afhankelijk van de richtlijnen van hogerop. Dit zijn de reacties op de uitkomsten van vandaag. Dit artikel wordt aangevuld.

Levchenko: Ieder heeft zijn belangen, maar er is nu wel één lijn

,,Het was heel erg veel informatie, maar het is een heel duidelijk en goed plan. Het is natuurlijk allemaal niet optimaal, maar er is goed over nagedacht”, aldus  Evgeniy Levchenko, de voorzitter van spelersvakbond VVCS. ,,Eric Gudde heeft benadrukt de voorschriften van het RIVM te blijven volgen en dat steun ik. Het zou gek zijn als er nu dingen op eigen houtje worden besloten. Iedereen heeft zijn eigen belangen, maar er is nu wel één lijn getrokken.”

VVCS is echter als belangenbehartiger van de spelers geen voorstander van een overvolle kalender met alle gevolgen van dien. ,,We hebben de KNVB vandaag ook een aantal vragen gesteld. Ten eerste of het medisch verantwoord is om bijna twaalf maanden achter elkaar te voetballen. Dat gaan wij zelf ook uitzoeken”, aldus de voorzitter. ,,En ten tweede of de contracten van de spelers indien nodig worden herzien.”

De KNVB presenteerde een tijdlijn met het streven om vanaf 15 mei individueel te trainen, een week later in kleinere groepjes en op 29 mei weer als collectief. ,,Dan heb je een kleine maand als voorbereiding, met oefenwedstrijden, en dat is te doen. Maar het blijft gissen en afwachten hoe de verspreiding zich blijft ontwikkelen.”

FC Twente wil snel met jurist en FBO om de tafel

Algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente.
Volledig scherm
Algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente. © Lars Smook

FC Twente wil midden volgende week alles in kaart hebben over de mogelijke gevolgen die een herstart van het seizoen heeft. „We willen niet worden verrast.”

FC Twente blijft bij het standpunt dat de lijn van het RIVM de enige leidraad is wat betreft het al dan niet uitspelen van het seizoen. „Het standpunt van de KNVB lag in de lijn der verwachtingen”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan over de video-bijeenkomst. „De conference call was ook meer een presentatie dan een discussiestuk. Na die presentatie kregen de clubs nog even de gelegenheid vragen te stellen.” Tot een echte discussie kwam het vervolgens niet.

Van der Kraan is heel benieuwd hoe het straks zit met spelers met contracten die op 30 juni aflopen, terwijl de competitie nog een maand langer duurt. Bij FC Twente lopen zestien verbintenissen af op 30 juni, inclusief dat van trainer Gonzalo Garcia. „Er zitten hier nog wel wat haken en ogen aan”, aldus Van der Kraan. „Moet je alle spelers nu bijvoorbeeld een maand doorbetalen, of moet je een deel van die spelers voor een maand contracteren?” FC Twente wil zo snel mogelijk met een jurist om tafel. „En ik wil woensdag de FBO (de Federatie voor Betaald Voetbal Organisaties, red.) bellen. Er zal ongetwijfeld ook een schrijven van de KNVB komen, maar wij willen met Twente goed voorbereid zijn. We willen tempo maken, zodat we niet verrast worden. Ik heb met Ted van Leeuwen (de technisch directeur, red.) afgesproken dat we midden volgende week alles in kaart willen hebben.”

Vitesse: Voorstander van uitspelen voetbalseizoen

Vitesse schaart zich achter de plannen van de KNVB en de profclubs in Nederland om de competitie in de zomer af te maken. ,,We blijven benadrukken dat we de adviezen en maatregelen van de overheid en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.) volgen”, verklaart algemeen directeur Pascal van Wijk van Vitesse desgevraagd. ,,Dat betekent onder meer dat we enkel de trainingen en het seizoen hervatten als dat op een verantwoorde manier kan. Vanzelfsprekend moet de veiligheid van spelers, trainers, supporters, clubmedewerkers, scheidsrechters en andere bezoekers gegarandeerd zijn.”

Van Wijk wil niet ingaan op het verdeelde landschap van betaald voetbalclubs. Wel steunt hij het kamp dat de competitie af wil maken. ,,We kunnen ons vinden in het voorgenomen besluit om de competitie uit te spelen”, stelt de directeur van Vitesse. Er ligt een scenario klaar om te spelen zonder publiek. ,,We houden de hoop dat de omstandigheden het alsnog toelaten dat de wedstrijden mét supporters gespeeld worden”, meldt Van Wijk. ,,Mits dat op een verantwoorde manier kan. Immers spelen we voetbal voor onze achterban.”

Pascal van Wijk
Volledig scherm
Pascal van Wijk © BSR Agency

Heracles: KNVB en eredivisie doen het woord

Heracles wacht af en onthoudt zich van commentaar. „Pas als de scenario’s zijn uitgewerkt, kunnen we wat zinnigs zeggen”, laat Rob Toussaint, algemeen directeur weten. „Tot die tijd doen de KNVB en de eredivisie het woord.”  Heracles voelt de onzekerheid over alle haken en ogen die komen kijken bij het uitspelen van de eredivisie ook, maar wil eerst weten waar de KNVB mee komt.

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”