Het Nederlands elftal zag er in 2016 héél anders uit.
Volledig scherm
Het Nederlands elftal zag er in 2016 héél anders uit. © Pim Ras Fotografie

Wat is er nog over van het Nederlands elftal dat met 4-1 van Wit-Rusland won?

Morgenavond staan Nederland en Wit-Rusland voor de tweede keer tegenover elkaar in De Kuip. Drie jaar geleden speelde Oranje op een koude oktoberavond ook al in Rotterdam tegen de Wit-Russen en draaide het op een simpele 4-1 overwinning uit. Wat is er ten opzichte van zo'n 2,5 jaar geleden veranderd aan de basiself?

Vincent Janssen viert de 4-1 tegen Wit-Rusland.
Volledig scherm
Vincent Janssen viert de 4-1 tegen Wit-Rusland. © ANP

Terug naar 7 oktober 2016. Na een 1-1 gelijkspel uit tegen Zweden is Wit-Rusland de tweede tegenstander in de WK-kwalificatiereeks. Door doelpunten van Quincy Promes gaat de ploeg van Danny Blind met 2-0 de rust in, maar maakt Alexei Rios net na de pauze de aansluitingstreffer. Door goals van Davy Klaassen en Vincent Janssen wordt het uiteindelijk nog 4-1, maar van een jubelstemming was na afloop niets te merken. 

Zes basisspelers van toen zijn er morgenavond niet bij. Maarten Stekelenburg verdedigde in 2016 het doel nadat Jeroen Zoet tegen de Zweden mocht aantreden. Stekelenburg maakt al tijden geen deel meer uit van de Nederlandse selectie en is zijn basisplek kwijtgeraakt aan Jasper Cillessen. Ook de verdediging bestaat grotendeels uit andere spelers. Daley Blind begon als linksback met Virgil van Dijk naast zich als centrale verdediger. Jeffrey Bruma maakte het centrum compleet met Rick Karsdorp als rechtsback aan zijn zijde. Karsdorp verving Daryl Janmaat, maar van hen is allang geen sprake meer. Zij zijn al dan niet door blessureleed in de pikorde voorbijgestreefd door Kenny Tete en Denzel Dumfries. Ook Bruma is zijn plek in het centrum kwijtgeraakt; Matthijs de Ligt is hem gepasseerd.

Het middenveld bestond in 2016 uit Davy Klaassen, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman en Wesley Sneijder. Alleen Wijnaldum is nog over. Klaassen is niet opgeroepen, Strootman moet genoegen nemen met een reserveplaats en Sneijder is gestopt. Sneijder speelde destijds als valse linksbuiten bij afwezigheid van een in vorm verkerende linker vleugelaanvaller. Promes deed het aan de rechterkant goed en wist tweemaal het net te vinden. Hij maakt nog altijd deel uit van Koeman's basiself. 

Het ‘nieuwe’ Nederlands elftal met Dumfries, De Ligt, De Roon, Van Dijk, Cillessen, Blind, Wijnaldum, Depay, Promes en De Jong.
Volledig scherm
Het ‘nieuwe’ Nederlands elftal met Dumfries, De Ligt, De Roon, Van Dijk, Cillessen, Blind, Wijnaldum, Depay, Promes en De Jong. © ANP

De grootste wijziging heeft voorin plaatsgevonden. Vincent Janssen was de onbetwiste spits van Danny Blind’s Oranje, maar komt in de plannen van Ronald Koeman niet voor. Tegen Wit-Rusland was hij met een afstandsschot nog verantwoordelijk voor de 4-1 eindstand, maar voor de tribuneklant van de Spurs is Oranje verder weg dan ooit tevoren. Ook invallers Jordy Clasie en Bas Dost zijn niet opgeroepen voor het eerste EK-kwalificatieduel. 

Van de 25 selectiespelers uit 2016 maken er nog maar 10 deel uit van de huidige selectie.

Nederlandse selectie voor ontmoeting met Wit-Rusland in 2016:

Keepers: Maarten Stekelenburg, Jeroen Zoet, Jasper Cillessen
Verdedigers: Virgil van Dijk, Jeffrey Bruma, Daley Blind, Rick Karsdorp, Stefan de Vrij, Jetro Willems, Joël Veltman en Terence Kongolo
Middenvelders: Wesley Sneijder, Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, Jordy Clasie, Davy Pröpper en Davy Klaassen
Aanvallers: Quincy Promes, Vincent Janssen, Bas Dost, Siem de Jong, Memphis Depay en Luciano Narsingh