Volledig scherm
Protest bij het bezoek van leden van de Tweede Kamer aan Varik. © William Hoogteyling

En nu aan de slag met de dijken!

VARIK - De nevengeul bij Varik moet niet alleen voorlopig, maar definitief geschrapt worden. Daarbij moet de regio zich nu richten op de grote dijkversterking die eraan komt. Dat is de belangrijkste boodschap vanuit Varik aan de politiek.

Het is de week van de waarheid voor de Varikse nevengeul. Vrijdag komen de betrokken overheden bijeen om het definitieve advies te geven aan de minister die vervolgens beslist. In het voorlopige advies is de hoogwatergeul rond het dorp geschrapt. Er blijft wel een ruimtelijke reservering (barro) voor de toekomst op het grotendeels agrarische gebied. Daardoor kunnen er geen grote ontwikkelingen plaatsvinden. Dit terwijl de geul, als er nu niet voor gekozen wordt, waarschijnlijk pas weer in de periode na 2050 aan de orde komt. Onacceptabel, vindt het dorp.

,,Doordat er een ruimtelijke reservering blijft, gaat het gebied op slot", zegt Ton van Miltenburg van de Land- en Tuinbouworganisatie(LTO). ,,Dit gebied kan dan bijvoorbeeld niet mee in de duurzaamheidstransitie. Het wordt een openluchtmuseum zonder entree. Die reservering moet er af."

Dijkversterking

Wethouder Teus Kool van Neerijnen deelt die mening, ook om snel voor absolute duidelijkheid voor de inwoners te zorgen. ,,We hebben afgesproken: als er geen geul komt, gaat het barro er af." Volgens Kool is door de discussie over de hoogwatergeul de dijkversterking die sowieso nodig is naar de achtergrond geraakt. Kool: ,,De impact daarvan is veel groter dan veel mensen denken. Op sommige plaatsen komt de berm wel 30 meter het gebied in. Dat heeft nogal wat consequenties." Wat Kool betreft zou die operatie dan ook gepaard moeten gaan met investeringen in bijvoorbeeld recreatie en toerisme. De provincie heeft hier geld voor, maar dat is in principe gekoppeld aan de komst van de nevengeul.

Gebiedsontwikkeling

Kool: ,,We zijn blij dat we voor die ontwikkeling met de provincie kunnen samenwerken. Neerijnen kan dat niet trekken. Als de nevengeul niet doorgaat worden er minder doelen van de provincie gerealiseerd, maar bij zo'n ingrijpende dijkversterking moet ook gebiedsontwikkeling mogelijk zijn." Hij kijkt daarvoor in eerste instantie naar het Rijk. ,,Maar daarvoor mogen de Kamerleden ook best lobbyen bij de provincie."

Heemraad Goos den Hartog van Waterschap Rivierenland meldt dat er bij de dijkversterking al aandacht is voor de kwaliteit en leefbaarheid rond de dijk. Den Hartog: ,,We gaan daarover heel intensief met het gebied in gesprek. Er is al een boek 'De dijk is van ons allemaal'. Daar komen allerlei maatregelen uit voort zoals een vissteiger, een trap of uitkijkpunt in de uiterwaarde."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland