Volledig scherm

Jeugd koopt makkelijk drank in Neerijnen, Buren en Tiel

NEERIJNEN - Voor minderjarigen is het eenvoudig om alcohol te kopen in Neerijnen. Ook in Buren en Tiel blijkt het kopen van drank weinig moeite te kosten. Dat zijn de conclusies van een onderzoek naar de naleving van de alcoholwet in de regio Rivierenland.

Het onderzoek werd door kenniscentrum Nuchter uitgevoerd in opdracht van GGD Gelderland-Zuid.

De hele regio scoorde daarbij onder de maat. Maar liefst in de helft van de gevallen kwamen MysteryKids weg met het kopen van alcohol. Slechts 23 van de 169 bezochte locaties leefden de regels goed na.

338 controles
Nuchter stuurde de zogeheten MysteryKids naar winkels, sportkantines, horeca-gelegenheden, slijterijen en cafetaria's. Deze kinderen zijn 17 jaar oud en mogen dus nog geen alcohol kopen. In totaal voerde Nuchter in de regio Rivierenland 338 controles uit bij 169 locaties. Iedere locatie kreeg bezoek van een jongen en een meisje, die op verschillende dagen probeerden drank te kopen.

Neerijnen en Maasdriel
In Neerijnen controleerde Nuchter op 10 locaties. Geen van de plekken wist zowel de jongen als het meisje eruit te pikken. Op 13 van de 21 plekken in Buren waar is geprobeerd drank te kopen, lukte dat. In Tiel werden 40 locaties bezocht en daar slaagden de tieners er op 22 plekken in alcohol te kopen.

Neerijnen is de enige gemeente waar het alle keren lukte alcohol te kopen. In de andere 7 gemeenten lukte dat 1 of meerdere keren helemaal niet. De gemeente die het beste scoort is Neder-Betuwe; van de 19 pogingen alcohol te kopen, kregen de MysteryKids op 6 plekken 'nee' te horen.

Opvallende zaken
Nuchter kwam nog enkele opvallende zaken te weten. Zo leidde controle van de identiteitskaart niet altijd tot het weerhouden van de aanschaf van drank. Ook bleek dat in het weekend het eenvoudiger was om drank te kopen, omdat er op die dagen minder gecontroleerd werd. Meisjes werd vaker om hun ID-kaart gevraagd dan jongens.

Volledig scherm
© iStock/ThinkStock
Volledig scherm
Deze grafiek toont hoe er in de gemeente gehandhaafd wordt. © Kenniscentrum Nuchter

Rivierenland