Volledig scherm
hoogwater © AFP

Meer zandzakken door tv-serie over brekende dijken

WAARDENBURG - De tv-serie Als de dijken breken heeft de vraag naar zandzakken doen toenemen. De apocalyptische taferelen over een catastrofale overstroming in Nederland brengen de dreiging blijkbaar zo dichtbij dat er een direct effect te zien is.

En dat merkt Jeroen Klaassen uit Zaltbommel. Hij is eigenaar van Prepshop.nl, een webwinkel voor uiteenlopende survivalmaterialen. „Maar dat de zandzakken niet aan te slepen zijn, is overdreven", zegt Klaassen. „Ik heb wel een nieuwe pallet zandzakken besteld."

Miljoenen
Om een idee te geven; een pallet bevat 3.000 lege zakken. Daar gaat per stuk 15 kilo zand in. Een pallet levert kortom 45 ton ton volle zandzakken op. „Da's helemaal niet zo veel, hoor. Bij het bedrijf waar ik ze inkoop lachen ze daarom." Het bedrijf waar Klaassen zijn zakken inkoopt blijkt R. van Heusden BV, aan de Zandweg in Waardenburg. Robert van Heusden laat zijn klant Klaassen in zijn waarde, maar denkt inderdaad groter. „Bij ons gaat het niet over duizenden zandzakken, maar over miljoenen."

Wie denkt dat al die zandzakken tegen overstromingen worden gebruikt, niet dus. „Ik denk slechts 10 procent. Ze worden ook veel gebruikt als ballast voor schepen en in de maritieme en offshorebusiness."

Piraterij
En er is de laatste jaren nog een aanleiding om zandzakken aan te schaffen; piraterij op de wereldzeeën. Het blijkt dat schepen in risicogebieden zandzakken aan boord moeten hebben om achter te schuilen bij vuurgevechten met zeerovers.

Rivierenland