Volledig scherm
Henri Vermazen uit Haaften. © Roy Lazet

Motorrijder Henri Vermazen werd meer dood dan levend naar het ziekenhuis gebracht

HAAFTEN - De dag zelf kan Henri Vermazen uit Haaften zich niet herinneren. „Fijn, want daardoor zie ik niet dat trauma steeds opnieuw voorbijkomen.” Maar het motorongeluk, dat zaterdag precies een jaar geleden gebeurde, heeft wel zijn sporen nagelaten. De hulpdiensten die ter plaatse kwamen gaven geen cent voor zijn leven. ”Ik heb zoveel geluk gehad.”

Vermazen werd, zaterdag precies een jaar geleden, aangereden toen hij met zijn motor over de Graaf Reinaldweg in Tuil reed. De veroorzaker, een inmiddels 19-jarige man uit Geldermalsen, wilde een paardentrailer inhalen. Dat deed hij door snel de parallelweg op te schieten en voor de trailer weer de Graaf Reinaldweg op te draaien. Daarbij zag hij Vermazen over het hoofd.

Een ongeluk was niet te voorkomen. Vermazen werd in het ziekenhuis opgenomen met een gescheurde milt, lever en long, een klaplong, gebroken bekken, gebroken schouder, een losliggende ribbenkast in zijn linkerzij, 23 of 24 gebroken ribben, afgebroken uitstulpsels in zijn wervelkolom, hersenletsel (bloedingen) en long-embolie. Letsel waarvan Henri Vermazen, een jaar nadat hij werd aangereden, nog altijd aan het herstellen is.

De automobilist uit Geldermalsen, die in eerste instantie doorreed na het ongeluk, heeft een werkstraf van 120 uur gekregen. Daar heeft Vermazen vrede mee. „Het zou mij geen genoegdoening geven als hij in plaats van die werkstraf een jaar de bak in gaat. Wel hoop ik dat hij er iets van heeft geleerd.”

Lees een uitgebreid interview met Henri Vermazen in de e-paper van zaterdag 24 september of in de papieren krant, editie Rivierenland.

Rivierenland