Volledig scherm
Adriaan Hakkert op de dijk bij Varik. © William Hoogteyling

'Onduidelijkheid over aanleg nevengeul Varik en Heesselt

VARIK/HEESSELT - Het verbaast Adriaan Hakkert dat de inwoners van Varik en Heesselt zo rustig blijven. Terwijl er toch een grote ingreep dreigt in hun leefomgeving, die ervoor zou kunnen zorgen dat na 2023 zo'n 1.200 Varikers en Heesseltnaren op een eiland komen te wonen.

Heesseltnaar en CDA-fractievoorzitter Hakkert: „Ik proef gelatenheid en daar vind ik deze kwestie te belangrijk voor."

Onduidelijk
Nu heerst er onduidelijkheid volgens Hakkert. „En er doen verhalen de ronde die gewoon niet kloppen." Zo wordt gezegd dat er nu helemaal niets zou mogen in een strook grond ten noorden van Varik en Heesselt waar mogelijk de nevengeul gegraven wordt. Hakkert weet nog steeds niet of die nevengeul er moet komen. Of dat hetzelfde effect bereikt kan worden met het flink verhogen van de dijken langs de Waal.

Keuze
„Alles staat of valt met politieke keuze die gemaakt wordt. Komt er straks inderdaad 18.000 kubieke meter water per seconde bij Lobith ons land binnen waardoor we die nevengeul nodig zouden kunnen hebben? Of krijgen Wageningse wetenschappers die daar stevige vraagtekens achter zetten gelijk en is er in Den Haag nog geen definitief besluit?"

Voor een uitgebreid interview zie de krant (editie Rivierenland) van 19 november, of kijk in de e-paper.

Rivierenland