Volledig scherm
Tennisser Alban Meuffels is er weer helemaal klaar voor na veel blessureleed. © Raphael Drent

Positivo Alban Meuffels ziet zijn tennistoekomst zonnig in

VARIK - Je zou van minder chagrijnig worden: jarenlang blessureleed, verdwenen uit de wereldranglijst, terug naar af. Maar tennisser Alban Meuffels houdt zijn positieve blik.

Het moment voor het interview over de terugkeer van Alban Meuffels op de internationale tennisbanen lijkt niet zo gelukkig gekozen. Net na een verloren wedstrijd in de eerste ronde van het ITF-tennistoernooi in Haren. 

Staat hij eindelijk weer eens lekker en vooral ook pijnvrij te tennissen en kwalificeert hij zich moeiteloos voor het hoofdtoernooi van een future: loot hij in de eerste ronde tegen de als eerste geplaatste Botic van de Zandschulp. ,,Met die loting zat het even niet mee”, vindt Meuffels. ,,Botic was de enige waartegen ik liever niet wilde spelen in de eerste ronde. Dat had de halve finale moeten zijn of zo.”

Het was tweede keer dat de 26-jarige Meuffels sinds zijn rentree vorige maand in het hoofdtoernooi van een ITF-future uitkwam. In Eupen (België) haalde hij drie weken geleden de tweede ronde, maar merkte hij dat hij er nog niet klaar voor was. In Haren wel. 

Polsblessure

,,In de tussentijd heb ik getraind. Ik merkte in Eupen dat ik kwaliteit tekort kwam. Bedenk wel: ik heb zeker al heel lang niet of nauwelijks echt getraind. Ik moest mijn polsblessure ontzien om nog wel competitie te kunnen spelen in Nederland en Duitsland. Dat had puur een financiële noodzaak, maar ging ook goed. Ik heb veel gewonnen, ook tegen op papier veel sterkere tegenstanders.”

Na twee weken trainen merkte Meuffels dat hij er klaar voor was. ,,Het ging direct zoveel beter, ik heb in Haren bij vlagen ook echt goed staan spelen, óók tegen Botic. Voor het eerst dacht ik: ik sta er weer.” Meuffels won de eerste set relatief gemakkelijk, maar in de tweede set haperde zijn service. ,,Hij profiteerde meteen, trok de tweede set naar zich toe en veranderde in de derde set zijn speelstijl. Daar had ik even geen antwoord op. Mentaal is het de laatste tijd best zwaar geweest, ik heb daar eigenlijk nooit zoveel last van gehad maar het sloeg ineens toe toen ik een paar weken geleden van een 18-jarige jongen verloor. Maar het vertrouwen groeit gelukkig alweer.”

Quote

Natuurlijk heb ik weleens zware momenten gehad

Alban Meuffels, Tennisser uit Varik

Dipje

Wie de tenniscarrière van de 26-jarige Variker volgt weet dat er eerder al genoegen momenten zijn geweest om in een ‘dipje’ te raken. Nadat zijn opmars naar de internationale top eind 2014 door ernstige problemen met zijn heup tot stilstand kwam, zijn er nauwelijks periodes geweest dat Alban Meuffels meer dan een maand vrijuit kon spelen. 

Na de operaties aan zijn heup en een langdurig herstel volgden problemen met voedsel-intolerantie, blessures aan zijn schouder en het laatste jaar aan zijn pols. Maar de tennisser uit Varik bleef altijd geloven in zijn rentree.

Volledig scherm
Alban Meuffels gaat in Tunesië op jacht naar punten voor de wereldranglijst. © David van Haren

,,Natuurlijk heb ik wel eens zware momenten gehad. Dat ik nadacht waarom ik het in godsnaam bleef proberen. Maar in essentie ben ik altijd optimistisch gebleven. Zo ben ik. Vorig jaar stond bij een interview over mijn blessures een foto van mij in de stromende regen onder een paraplu. Een prachtige foto die ook best aansloot bij het artikel. Alleen was ik dat niet. Zo zie ik mezelf niet: in de regen onder een paraplu. Ik ben een positieve jongen. Altijd.”

Tunesië

De komende weken staan voor Meuffels in het teken van zijn terugkeer op de wereldranglijst. ,,In feite sta ik er net zo voor als toen ik als 18-jarige begon. Alleen ben ik nu als tennisser zoveel sterker. Ik ga in Tunesië voor een paar futures, zal daar ook kwalificaties moeten spelen. Maar het gaat mij echt niet meer om het bereiken van de eerste ronde, ik wil daar finales spelen en het liefst winnen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland