William Hoogteyling
Volledig scherm
© William Hoogteyling

Tientallen reacties voor en tegen advies om Varikse nevengeul te schrappen

VARIK - Op het voorlopige advies om geen nevengeul bij Varik aan te leggen, zijn de afgelopen weken ruim tachtig reacties en adviezen binnengekomen. Een groot gedeelte steunt dit advies.

8 reacties

 • Tineke van der Galien

  4 jaar geleden
  Als dat mee zou vallen hebben we dus helemaal geen probleem. Maar het water stroomt stroom afwaarts, hoezo moeten zij dat water bergen? Bewaren en later naar ons laten stromen op een moment dat het ons uitkomt?Oftewel bijv in Nijmegen water opslaan tot Waal bij Varik weer wat ruimte heeft voor wat extra water?
 • Ernest Cartigny

  4 jaar geleden
  Helaas, als je je niet verdiept in de problemen...... Bij Varik gaat het op een put van 8 meter diept waar geen uitweg meer mogelijk is als er wat fout gaat. Bovendien gaat het om veel meer water dan in Nijmegen, bij Varik wil men een watermassa gelijk aan de IJssel bij hoogwater door een geul laten stromen, experts huiveren bij alles wat er fout kan gaan.
 • Ernest Cartigny

  4 jaar geleden
  Dat valt best wel mee, die landen moeten dat in principe zelf bergen en het probleem niet naar stroomafwaarts afwentelen "oberlieger schutzt unterlieger"
 • Tineke van der Galien

  4 jaar geleden
  We krijgen steeds meer water uit Zwitserland en Duitsland en niet zozeer door economische motieven.
 • Dick Jonkers

  4 jaar geleden
  In de hele procedure is bewust gekozen om alleen naar lokale situaties te kijken. Immers het is al sinds de jaren 80 een gegeven dat vanwege economische motieven stroomopwaarts maatregelen moeten worden genomen . Zoals dijkverzwaring en aanleg van nevengeulen etc.  Langzamerhand begint er echter een kleine kentering in deze zienswijze te komen. Kijk naar het kierbesluit Haringvlietsluiz en de aanleg van een opening in de Brouwersdam. Immers het is algemeen bekend dat bij hoogwater het openen van de Haringvlietsluizen een verlaging van de waterstand met 1 meter bij Tiel tot gevolg zal hebben !!

Rivierenland