Volledig scherm
Loonwerker Jan de Goei in het veld bij Ophemert. © Raphael Drent

Uitzonderlijk vroege tarweoogst door droogte

OPHEMERT - Door de droogte is de tarwe in de streek uitzonderlijk vroeg rijp. Volgende week kan de oogst beginnen, ruim twee weken eerder dan normaal.

Loonwerker Jan de Goei uit Geldermalsen controleert tussen de gouden korenaren aan de dijk bij Ophemert of de tarwe al rijp is om gedorst te worden. 

,,Je kunt het meten, maar ook met de hand voelen of de korrel hard genoeg is’’, vertelt De Goei. ,,Als hij te nat is, het nog niet rijp.’’ De tarwe is er bijna klaar voor, volgende week kan de oogst beginnen.  

Afhankelijk van het weer is het loonbedrijf daar zo'n drie weken mee bezig. Uitzonderlijk vroeg, door de droogte. Normaal begint de oogst de eerste week van augustus. ,,Alles ligt twee weken voor en wordt noodrijp’’, zegt De Goei. ,,Doordat het zo snel rijp wordt, groeit het niet helemaal uit en krijg je kleine korreltjes.’’

De tarwe uit de streek gaat voor een groot deel naar de fabriek van AgruniekRijnvallei, om verwerkt te worden tot veevoer.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland