Volledig scherm
De vaargeul bij Varik en Heesselt. © Foto Raphael Drent

Varik: dikke dijk, nevengeul of geulen in uiterwaard?

NEERIJNEN - Is er wel sprake van twee echte alternatieven voor de veelbesproken nevengeul (of bypass) van de Waal ten noorden van Varik en Heesselt? Niet elke fractie in de Neerijnense gemeenteraad is daar van overtuigd.

 Vrij algemeen is het gevoel dat de bewoners van de noordoever - Varik en Heesselt - moeten 'bloeden voor de veiligheid van de BV Nederland' zoals GBN stelde, terwijl aan de zuidkant alleen maar aan mooie natuur wordt gewerkt.

Drie alternatieven

Dinsdagavond kreeg de Neerijnense politiek tijdens een extra raadsvergadering voorgelegd welke drie scenario's voor de hoogwaterbescherming tussen Tiel en Waardenburg verder onderzocht worden. Er waren liefst 18 verschillende alternatieve aangedragen. Weggevallen zijn ideeën als een ondergrondse tunnel waar Waalwater doorheen kan spoelen> Ook een heel lange nevengeul tussen Tiel en Opijnen, wat lang serieus is bekeken, valt af. Uit enkele plannen, zoals van Spaargaren, Waalzinnig en Van der Geijn, zijn onderdelen geplukt die zijn toegevoegd aan de drie alternatieven.

De raad stemt in met de drie alternatieven, mits ze gelijkwaardig onderzocht worden. En, zoals Ed van Tellingen (Voor Neerijnen) zei: ,,Mits serieus gekeken wordt naar wat de zuidelijke oever kan bijdragen.'' Naar de bypass wordt heel kritisch gekeken.

Versterking

Naast die bypass wordt nu onderzocht of alleen ingrijpende versterking van de dijken, met ruimte voor heel dikke dijken, hetzelfde effect kan hebben. De derde optie zijn maatregelen in de uiterwaarden: de aanleg van nevengeulen daar, het verwijderen van obstakels en soms terugleggen van de dijk landinwaarts.

Uit de drie nu geselecteerde scenario's wordt eind dit jaar een voorkeursalternatief voorgelegd aan de minister.

Rivierenland