Varik ontvangt Haagse politici met duidelijke boodschap: Geen geul!

videoVARIK - Veel bewoners van Varik en Heesselt hebben het idee dat zij, met de plannen voor een nevengeul, geslachtofferd worden voor andere belangen. Maar zij zijn vastbesloten om niet de 'aardbevingsgemeente' Loppersum in Groningen achterna te gaan. 

Die boodschap wilden de dorpsbewoners nog graag even meegeven aan een commissie van de Tweede Kamer die maandag in het dorp op bezoek is. 

Want het uur van de waarheid nadert voor de dorpen. Met de  nevengeul komen zij op een eiland te liggen, en moeten ze landbouwgrond en huizen opofferen.  

Linten en bordjes

Vooralsnog lijkt het tij gekeerd. De regionale overheden hebben een voorlopig advies tegen de geul uitgebracht. Maar onder meer de provincie en andere gemeenten in de regio zijn het daarmee oneens. Eind van deze week wordt het definitieve advies aan Den Haag bepaald. Daar moet eind juni de beslissing vallen. 

Volledig scherm
Actie in Varik tijdens het bezoek van de kamerleden. © William Hoogteyling

In voorbereiding daarop is de commissie Infrastructuur en Waterstaat  op bezoek in het dorp. 's Ochtends beluisterden zij nog eens alle standpunten die leven rond de aanleg van de geul en de nodige ingrepen om het hoog water van de toekomst tegen te houden. Daarbij werden bewoners met verschillende standpunten, de actiegroep Waalzinnig en ingenieur Frank Spaargaren uitgebreid gehoord. 

Vervolgens was het de beurt aan bestuurders van Provincie, gemeente, waterschap en LTO. Per fiets wordt vervolgens het gebied bekeken waar het allemaal omdraait. Om het aanschouwelijk te maken hebben de actievoerders met linten en bordjes precies aangegeven waar zij de geul niet willen hebben. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland