Volledig scherm
De ondertekening voor de bouw van het windmolenpark. © DG

Windmolenpark knooppunt Deil kan in 2019 draaien

WAARDENBURG/DEIL - Het nieuwe windmolenpark rond knooppunt Deil kan in 2019 energie leveren voor 35.000 huishoudens.

De initiatiefnemers hebben woensdag handtekeningen gezet. Aan de zuidzijde van de A15 rondom knooppunt Deil verrijzen, als de plannen door gaan, in 2019 of 2020 acht tot elf windturbines.

Ashoogte
Die met een ashoogte van 100 tot 140 meter zullen enkele tientallen meters hoger zijn dan windturbines die nu al langs de A15 bij Echteld, Lienden en Ressen staan. Woensdagochtend zijn in het gemeentehuis van Neerijnen handtekeningen gezet door de gemeenten Neerijnen en Geldermalsen, de provincie Gelderland, de burgerwindcoöperatie Betuwewind (voor 25 procent mede-eigenaar) en commerciële bedrijven. Ze beloven onderzoek te doen, samen te werken en contacten te onderhouden met omwonenden en andere belanghebbenden.

Raad
De gemeenteraden moeten ook nog instemmen, maar daar worden geen problemen verwacht. Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk looft de gemeenten dat ze hun nek hebben uitgestoken. Het windmolenpark Deil moet ruim 10 procent (30 MegaWatt) gaan leveren van alle windenergie (230 Megawatt) die de provincie beloofd heeft te leveren in 2020: „We gaan dat halen. Maar als dit project onverhoopt toch niet door zou gaan hebben we een serieus probleem.”

Rivierenland