Volledig scherm
De bestuurders Arno Lentfert (Reflexis) en Frans Stieber (rechts) op het schoolplein van basisschool Op Koers in Varsseveld. © Jan van den Brink

'Achterhoekse scholen na mega-fusie geen eenheidsworsten'

ULFT - De basisscholen van scholengroepen Lima en Reflexis, 29 in totaal, worden na een mogelijke fusie geen eenheidsworsten. Dat beloven de bestuurders Frans Stieber en Arno Lentfert.

Lima en Reflexis hebben samen negentien basisscholen in de gemeenten Oost Gelre, Aalten, Oude IJsselstreek en Montferland. Lima is katholiek, Reflexis openbaar. De fusie zou begin dit jaar al gerealiseerd zijn als de staatssecretaris er geen stokje voor had gestoken.

Sluiting
Het mocht niet van Den Haag, omdat openbare basisscholen alleen mogen fuseren met christelijke scholen als er een dreiging van sluiting boven de markt hangt. „Dat is op dit moment zeker niet het geval”, zegt Arno Lentfert van Reflexis.

Afgeblazen
De fusie werd afgeblazen. „Maar het zou doodzonde zijn om alles wat we samen hebben opgebouwd, los te laten. Een noodzaak zou ik het nog niet willen noemen. Dat klinkt zo negatief, maar in tijden van krimp kunnen we samen wel veel meer dan alleen”, doceert Stieber.

Oplossing
En dus zijn Reflexis en Lima bij elkaar gaan zitten om een passende oplossing te vinden. „Die hebben we gevonden met een soort holding, waar Lima en Reflexis onder komen te hangen. We hebben dit bedacht als een tussenfase voor we groen licht voor een fusie krijgen. Die gaat er komend jaar zeker komen, omdat de wetgeving gaat veranderen”, voorspelt Lentfert.

Meer boy
Dus mag iedereen het voortaan over scholengroep Paraat hebben. Met negentien basisscholen en ruim 3.000 leerlingen. „Met Paraat krijgen we veel meer body en dat is op alle fronten wel zo prettig", schetst Lentfert.