Volledig scherm
Ans Venhorst is aan de rolstoel gekluisterd maar strijdbaar. © Jan van den Brink

Ans Venhorst gaat de strijd weer aan met gemeente Duiven

DUIVEN - Ans Venhorst is bereid in de bres te springen voor ruim tweehonderd inwoners die door de gemeente Duiven zijn geherindiceerd voor hulp in de huishouding.

De 61-jarige Duivense, die zelf aan osteoprose lijdt en in een rolstoel zit, strijdt voor gerechtigheid.

Wmo'ers
Duiven moest vorig jaar meer dan tweehonderd Wmo'ers die huishoudelijke hulp hebben, beoordelen of zij ervoor in aanmerking komen. Dit was nodig omdat het rijk zorgtaken overhevelde naar gemeenten.

Niet geliefd
De keukentafelgesprekken verliepen verre van fijn, vonden velen. Zo eiste Duiven inzage in bankafschriften om te zien of aanvragers van huishoudelijke hulp dat niet zelf kunnen betalen. Ook zorgwethouder Ineke Knuiman maakte zich niet geliefd bij de doelgroep, door te stellen dat ze hulp in de huishouding 'algemeen gebruikelijk' vindt. Anders gezegd: een aantal Wmo'ers kan de hulp uit eigen zak betalen.

Rechtbank
In mei stelde de Centrale Raad van Beroep Duiven in het ongelijk. Begin deze maand oordeelde Rechtbank Gelderland net zo. Toch overweegt wethouder Knuiman in hoger beroep te gaan. Venhorst: „Hoe koppig kun je zijn...Waar is haar menselijkheid gebleven?" De Duivense is dan ook vastbesloten om door te strijden voor de dik tweehonderd Duivenaren die onrecht is aangedaan.

Lees een interview met Ans Venhorst in de Gelderlander editie Liemers van 12 november, of in onze e-paper.