Volledig scherm
foto Herman Stöver

Landelijk fietscentrum opent in Ede

EDE - Fietsfabrikant Accell heeft in Ede dit weekend een enorm centrum geopend waar consumenten de nieuwste fietsen van onder meer Sparta, Batavus en Koga kunnen bekijken en uitproberen op een indoor testbaan.

Het centrum, dat De Fietser heet, is het enige belevingscentrum dat Accell in Nederland opent.

„We zijn een verlengstuk van onze dealers", zegt businessmanager Manon van Gasteren. „Consumenten verwachten dat ze alle fietsen kunnen testen, maar de dealer heeft niet alle modellen in huis." In het centrum staan bijna alle modellen van de merken die Accell voert wel. Dat zijn er een paar honderd.

Testbaan
Bijzonder is dat een groot deel van de fietsen getest kunnen worden op een 500 meter lange testbaan in het centrum. „Ideaal", vindt Henny van de Meent uit Zeist. Ze is samen met haar vriend naar De Fietser gekomen om de nieuwste e-bikes te bekijken en te proberen. Ze heeft een Batavus en een Sparta geprobeerd. „De baan is mooi glad en rijdt lekker."

Zadels
Ook wie zadels of sturen wil proberen, kan dat in het centrum doen. Aatje Berends uit Lienden heeft net geprobeerd welk zadel ze het prettigst vindt zitten. Zij en haar man Floor willen volgend jaar nieuwe fietsen kopen. „We zijn ons nu aan het oriënteren." Floor: „De fietsen die we hebben zijn vijf jaar oud en de accu's zijn op. Die kunnen we laten vervangen, maar de accu's kosten 500 euro per stuk. Ze zijn het duurste onderdeel van de fiets."

Centraal
Er is voor Ede gekozen, omdat het centraal ligt, legt Van Gasteren uit. „Het station wordt verplaatst en is straks nog dichterbij. We zitten ook dichtbij de bossen. We willen fietsen gaan verhuren, zodat klanten ook een langere periode met de fiets weg kunnen om ze buiten te proberen."