Volledig scherm
Bloemen, kindertekeningen en kaarsjes bij het huis van de vermoorde vrouw uit Zevenaar in 2013.

Shockschade voor getraumatiseerd zoontje vermoorde Wendy Rutjes

ARNHEM/ ZEVENAAR - Het zoontje van de in 2013 om het leven gebrachte Wendy Rutjes uit Zevenaar moet 40.000 euro aan shockschade vergoed krijgen. Dit heeft Rechtbank Gelderland bepaald.

Rutjes werd in de nacht van 22 op 23 juli 2013 vermoord door haar ex-vriend. Die was de woning binnengekomen met een ladder en drukte de 30-jarige vrouw vervolgens een dekbed over het hoofd, stompte en sloeg haar, en wurgde haar. Het destijds 7-jarige jongetje trof het levenloze lichaam van zijn moeder 's ochtends aan. Ze lag naast het bed in een plas bloed.

Sporenzonderzoek
De rechtbank stelt dat het zoontje zijn om het leven gebrachte moeder onder gruwelijke omstandigheden heeft gevonden in de eigen woonomgeving. Ook mocht de jongen het huis niet verlaten tijdens het sporenonderzoek door de politie, omdat hij zijn moeder en het bed had aangeraakt.

Jeugdige leeftijd
De jeugdige leeftijd van het jongetje en de gevolgen die hij van het drama ondervindt, weegt de rechtbank mee in haar oordeel. Volgens de behandelend psycholoog lijdt de jongen onder meer aan posttraumatische stressklachten die hem in zijn functioneren belemmeren. De dader moet de shockschade vergoeden.