Volledig scherm
De mannen die verdacht worden van dubbele moord in Nijmegen. © Jeroen Nissen

15 en 17 jaar cel geëist tegen verdachten dubbele moord Nijmeegs café

ARNHEM/ NIJMEGEN -  Het Openbaar Ministerie eist 15 en 17 jaar gevangenisstraf tegen Björn en Gjordan D. voor het doodschieten van twee mannen in het Nijmeegse café Istanbul. Beide Nijmeegse broers hebben volgens het OM op 9 mei 2016 hun wapen leeg geschoten op Najim en Othman Echarqui.

De officier van justitie baseert zich op de uitgebreide forensische analyse van de kogelregen. Ook gelden de uitlatingen van de kroegbaas tegen undercoveragenten volgens hem als bewijs. De café-eigenaar vertelde de undercoveragenten dat beide broers hebben geschoten. In de kroeg werd 22 keer geschoten. De slachtoffers werden 18 keer geraakt.

Björn D. ontkent te hebben geschoten. Zijn broer Gjordan stelt dat hij uit zelfverdediging heeft afgedrukt. Van noodweer is volgens de officier geen sprake omdat de verdachten ook begonnen zijn met schieten. 

Volgens de officier is de schietpartij uit een opwelling ontstaan. Er is daardoor geen sprake van moord, maar van een dubbele doodslag. ,,Ze gingen niet naar het café om de broers dood te schieten. Er was onderling ook geen afspraak. Gjordan is begonnen. Wellicht is de schietpartij Björn overkomen. Maar het is niet minder strafbaar.''

De officier zegt rekening te hebben gehouden met de doodsbedreigingen die slachtoffer Najim aan het adres van Björn en zijn gezin heeft geuit. ,,Hij heeft bijgedragen aan de verruwing van het conflict.''

De advocaten komen vanmiddag en morgen aan de beurt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.