Volledig scherm
Het Schlagerfestival in Groesbeek. © David van Haren

26 carnavalskrakers meegebruld door een afgeladen sporthal in Groesbeek

GROESBEEK - Ongeveer 1.800 mensen brulden zaterdagavond luidkeels mee met de carnavalskrakers tijdens het Groesbeekse schlagerfestival. Maar liefst 26 deelnemers streden die avond in Sporthal Heuvelland om één prijs: de beste carnavalskraker van het dorp.

,,Om te winnen moet een nummer vooral herkenbaar zijn’’, legt organisator Henri Janssen uit. 

,,Het moet gaan over iets wat typisch Groesbeeks is. Of in ieder geval iets waarvan iedereen weet waar het over gaat. Als het dan ook nog eens in dialect gezongen wordt, dan maak je wel serieus kans op een prijs.’’

Beruchte wijk

Eén van de deelnemende groepen is Zakko. Hun nummer, 't Vilje, gaat over de gelijknamige wijk in Groesbeek. Een herkenbaar thema voor veel generatiegenoten, meent de 52-jarige Theo Eikhout. ,,'t Vilje was vroeger een beruchte wijk. Die jongens, daar was je of vrienden mee, of je vermeed ze. Hoe kan het dan ook anders dan dat we een nummer hebben geschreven op de melodie van Kung Fu Fighting?’’ Toch blijken tijden te veranderen. ,,Moet je ze nu zien, allemaal oude, degelijke mannen’’, lacht Eikhout.

Aan het einde van de avond eindigde de groep Waorum Nie? met het nummer Kiek Die Noow, bovenaan. Vooral het optreden, waarbij er -bij wijze van een flauwe woordgrap- dansende dino's op het podium stonden, bleek bij de jury goed in de smaak te vallen.   

Volledig scherm
De jongens van Zakko. © David van Haren
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.