Nico Huijbregts, Inge Hondebrink, Pascale Companjen (vlnr).
Volledig scherm
Nico Huijbregts, Inge Hondebrink, Pascale Companjen (vlnr). © Simon van Elk

99 Nijmeegse kunstenaars in een boek

NIJMEGEN -  Er is een boek in de maak met daarin 99 kunstenaars uit Nijmegen. Het moet in juni verschijnen. Of het boek er komt, is nog een kwestie van geld en dat hangt af van het succes van een crowdfunding. 

,,Een boek uitgeven is duur. We hebben alleen aan productiekosten zo'n 30, 35.000 euro nodig’’, zegt Nico Huijbregts, een beeldend kunstenaar die schrijft over kunst. 

Ambitieus

Huijbregts kwam zes jaar geleden op het idee. Uit liefde voor de kunst, zegt hij zelf. Dat klinkt misschien pathetisch, maar zo is het volgens hem wel. ,,Er zijn in Nijmegen en regio wel 350, 400 kunstenaars die verborgen in hun ateliers werken. Daarom wil ik het boek maken. Aanvankelijk hadden we een ambitieus plan, een boek in tien delen. Maar nu wordt het een boek met 99 kunstenaars. Het boek zelf is het honderdste kunstwerk.’’

Huijbregts moest streng selecteren, hoewel dat weer niet zo ingewikkeld was voor hem. ,,Een kunstwerk moet me raken en fascineren, dat is het selectiecriterium.’’

Daarnaast wilde hij een zo breed mogelijk beeld van stijlen en disciplines geven. Er staan bekende namen in het boek, zoals Rob Terwindt en de inmiddels overleden Theo Elfrink. ,,Tijdens het proces zijn ons een paar kunstenaars ontvallen.’’ Ook aanstormend talent krijgt een plaats in het boek, zoals Simone Albers en Isolde Venrooy.  ,,Jonge mensen die kunst maken tegen de keer in.’’

Optimistich

Maar nu is er dus nog het gebrek aan geld. Huijbregts heeft een paar pannetjes op het vuur, aanvragen voor subsidies waar hij een dezer dagen uitsluitsel over hoopt te krijgen. Van de ruim 30 mille die het boek kost, hoopt Huijbregts 15.000 euro met crowdfunding bij elkaar te krijgen. ,,We zijn de 11.000 euro gepasseerd, er is veel belangstelling'', meldt Huijbregts. Hij is optimistisch. Nog krap een week te gaan. 

'99+1 - Vrije Kunst in Nijmegen, is de titel van het boek. Nico Huijbregts schreef de teksten, Inge Hondebrink maakte de foto's en Pascale Companjen zorgde voor de vormgeving. Ze vinden dat het de hoogste tijd is 'de schijnwerper te zetten op al die prachtige sculpturen, schilderkunst, video, grafisch werk en installaties die hier in onze stad wordt gemaakt'. 

Belangstellenden kunnen, in ruil voor het boek, 100, 200 euro of meer doneren. ,,Maar een tientje of 25 euro doneren kan ook’’, zegt Huijbregts. Het boek, zo is de planning, verschijnt op 9 juni. In Museum Het Valkhof komt drie maanden lang een presentatie van alle in het boek voorkomende werken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.