Volledig scherm
PREMIUM
Tom van Weert (links) en Jan Paul Bevoort bij een van de laatste aanwinsten van Bos en Kuil: een bijenhotel. © Theo Peeters

Actiegroep Bos en Kuil, van ‘nee’ roepen naar meedenken

HEUMEN - Dertig jaar na de oprichting van een actiegroep die vooral heel hard ‘nee’ riep, is de vereniging Bos en Kuil een begrip. Niet vanwege dat ‘nee’, maar door het meedenken, meepraten en vooral meewerken aan natuurontwikkeling.

Natuurlijk, van meedenken was geen sprake toen een ontwikkelaar het plan opvatte om dertig jaar geleden een ‘seniorendorp’ - met de pretentieuze naam Maldenhaege - te bouwen in een deel van het Lierdal en het Heumense bos. En meedenken was ook niet aan de orde toen de gemeente Heumen een paar jaar later het groene gebied zag als een mooie plek voor voetbalclub Juliana - dan konden er in Malden fijn meer huizen gebouwd worden. Maar toen was daar vereniging Bos en Kuil. ,,Toen zijn we er weer op af gegaan’’, vertelt Tom van Weert. ,,Spandoek in de raadszaal en zo’n driehonderd bezwaarschriften. We hadden modelbezwaren gemaakt, maar wel aan iedereen gevraagd er een eigen zinnetje in te zetten. Dan moesten ze stuk voor stuk behandeld worden.’’ Dat seniorendorp kwam er niet. Na 4300 krabbels en tal van acties ging er een streep door.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.