Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Afgewezen zorgclubs naar de rechter

NIJMEGEN - Minstens zeven zorgaanbieders spannen een kort geding aan tegen gemeenten in de regio Nijmegen, omdat ze vanaf 2018 geen geld meer krijgen voor hun cliënten. Ze willen zo afdwingen dat ze toch worden toegelaten tot de zorgmarkt in de gemeenten Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen en Mook. 

Het gaat om Stichting Multidag (dagbesteding), Kenniscentrum ADHD en Autisme en thuiszorgorganisaties Evital, Dahlia Kracht en Zahet. Ook zorgaanbieder Seuren en coöperatie Multidag UA dagen de gemeenten voor de rechter. Vandaag wordt duidelijk of nog meer zorgorganisaties protest aantekenen.

700 cliënten

In oktober maakten de gemeenten bekend dat ze de komende drie jaar maar met 67 van de 125 inschrijvers in zee willen. Volgens de gemeenten waren er te veel aanbieders, waardoor de controle op de kwaliteit ondoenlijk was geworden. Ook zou de grote schare aanbieders extra cliënten trekken en daarmee de kosten opdrijven. Bij de afvallers zitten 700 van de 14.000 huidige gemeentelijke cliënten. Die moeten op zoek naar een nieuwe hulpverlener.

Paniek

Onder hen is grote onrust ontstaan. Alleen al het Kenniscentrum ADHD begeleidt via de gemeenten zo'n 300 cliënten. ,,Het Kenniscentrum biedt zorg die je nergens anders vindt", vertelt cliënt Iris Smits (25). Inderhaast is een cliëntenraad opgericht om de zorgen te coördineren. ,,De paniek is groot", weet ook mede-cliënt Lisa Bögels. Hulp van vertrouwde coaches dreigt te stoppen voor honderden mensen tussen de 12 en 70 jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.