Volledig scherm
PREMIUM
Marceline Loridan-Ivens werd vrijdag op kerkhof Montparnasse in Parijs begraven. © AFP

Afscheid in Parijs van de weduwe van Joris Ivens

Een fenomeen is heengegaan en met haar een tijdperk. Marceline Loridan-Ivens, actrice, filmmaker, feministe en auteur maar ook weduwe van de Nederlandse cineast Joris Ivens, overleed deze week in Parijs. Ze werd negentig en heel Frankrijk staat stil bij haar dood.

Een paar maal mocht ik haar ontmoeten. Twee keer thuis in de Rue des Sainte-Pères, vlakbij het beroemde literaire Café de Flore, en een keer tijdens een hommage in Nijmegen aan Joris Ivens, de stad waar haar grote liefde zijn carrière begon als zoon van de lokale fotograaf. Ze kwam regelmatig in Nijmegen waar André Stufkens de naar haar man genoemde stichting leidde en van waar het iconische werk van Ivens altijd maar weer in de etalage werd gezet. Ivens was wereldberoemd, alleen wat minder in Nederland, helaas.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.