Volledig scherm
© Theo Peeters

Al priegelend worden gebouwen en koeien in Landschapsmuseum Beek weer als nieuw

BEEK - Camille Paardenkooper laat een boerderij zien. Schaal 1 op 32, zoals alles in het Landschapsmuseum in Beek. Samen met Mart Storms, Alex Hoogeveen en Rita Stronks vormt Paardenkooper het kwartet vrijwilligers dat doende is alle gebouwen en dieren in het Landschapsmuseum te restaureren.

,,Dat dak was eigenlijk helemaal glad geschilderd. Beetje bij beetje afgeschuurd. Laag na laag.  Beetje bij beetje. Maar de mini-boerderij ziet er weer uit als een echte mini-boerderij. Met dakpannen, in plaats van een dikke laag verf.” 

Dit gebeurt dus niet alleen met de op schaal gemaakte gebouwen, maar ook met de koeien. Ze worden niet alleen gerestaureerd, maar ook gedocumenteerd en vooral weerbestendig gemaakt.

Koeien

En daarmee zijn niet alleen weer zeven - met de hand beschilderde - Nederlandse koeienrassen te zien, maar krijgt de kerk uit Devon ook voor het eerst een echt leien dak en de molens een echte rieten kap.

Al die gebouwen maken deel uit van de elf landschappen die op de Beekse stuwwal in miniatuur worden uitgebeeld. Wanneer het werk af is? ,,Waarschijnlijk nooit", zegt Paardenkooper. En daar kijkt hij nog tevreden bij ook.   

Volledig scherm
© Theo Peeters
Volledig scherm
© Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.